Chátrajúce kaštiele a ich záchrancovia

Chátrajúce kaštiele a ich záchrancovia

Nie je veľa ľudí, ktorí dobrovoľne začnú zachraňovať národnú kultúrnu pamiatku. Najmä ak je zdevastovaná a na jej oživenia treba státisíce eur. Hlavnými hrdinami Príbehu na týždeň budú zanietení, húževnatí, neoblomní, romantickí a zároveň racionálni majitelia ruín kaštieľov. Petra Strižková nás v dnešnej prvej časti zavedie na Oravu za stavbárom Pavlom.

Chátrajúce kaštiele a ich záchrancovia 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sú v našej pozornosti sympatickí romatici, ktorí sa rozhodli kúpiť si starý kaštieľ a z jeho ruiny húževnato “dolujú” zašlú krásu.    
Dnes zamierime na Záhorie do obce Jablonica. Stojí v nej barokový kaštieľ z druhej polovice sedemnásteho storočia. Jeho poslednými majiteľmi boli Apóniovci. Po rozpade monarchie začal honosný kaštieľ postupne chátrať. Petra Strižková nás zoznámi s príbehom jeho obnovy. 

Chátrajúce kaštiele a ich záchrancovia 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa presúvame do Jelšavy. Záchrana  tamojšieho rozsiahleho kaštieľa Koburgovcov v slohu francúzskeho klasicizmu  je považovaná za jeden z najúspešnejších príbehov záchrany zdevastovanej  pamiatky v republike.  Nejde len o fyzickú obnovu skvelej architektúry ale aj o sociálny program. 
Pokračuje Petra Strižková.     

Chátrajúce kaštiele a ich záchrancovia 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je to scéna ako z anglického klasického románu. Honosný kaštieľ s ozdobnými vežami posadený v rozsiahlom parku. Presne takto vyzerá neogotický kaštieľ Esterháyzovcov v Galante. Príbeh o vydarených obnovách kaštieľov a ľuďoch, ktorí za ich záchranou  stoja pripravuje Petra Strižková. 

Chátrajúce kaštiele a ich záchrancovia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je to príbeh ako z rozprávky... Narodil sa v peknom, ale odľahlom kraji. Odišiel do sveta, čo to zarobil a vrátil sa domov. Rodnú hrudu začal obrábať, aj sa oženil, aj kaštieľ opravil! Tak a teraz vážne. Samozrejme, v reáli je tento príbeh oveľa komplikovanejší. Spolu s hlavnými aktérmi nám ho porozpráva Petra Strižková.

Chátrajúce kaštiele a ich záchrancovia 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Petra Strižková; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame