Slovenské opálové bane - svetový unikát

Slovenské opálové bane - svetový unikát

Dubnické bane na východe Slovenska sú najstaršie opálové bane na svete a veľmi dlho boli aj jediných náleziskom tohto vzácneho pestrofarebného minerálu. Momentálne je toto miesto otvorené pre turistov, zvedavcov a možno nám všetkým dobre padne v letných horúčavách zostúpiť do chladivých hlbín zeme s dvojicou sprievodcov Jozefom Čuríkom a Petrom Vavrekom to skúsila aj Mária Petríková.

Slovenské opálové bane 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

História opálových baní v Dubníku je zahmlená rúškom tajomstva, nikto presne nevie, kedy sa to tu celé začalo. Odborníci predpokladajú, že hlbinná ťažba sa dá datovať do jedenásteho storočia, povrchová ešte skôr. Najslávnejšie obdobie prežívali bane počas vlastníctva viedenského klenotníka Samuela Johanna Nepomuka Goldschmidta, ktorý prišiel na východ Slovenska v roku 1845. Mária Petríková sa spolu so sprievodcom Jozefom Čuríkom pristavila pred historickou fotografiou z roku 1880.

Slovenské opálové bane 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Opálové bane v Dubníku sú unikátne, v minulosti boli preslávené po celom svete. Vzácne kamene si zvlášť obľúbili napríklad členovia rodiny cisára Napoleona. Cisárovná Jozefína nosila najslávnejší opál „Oheň trójsky“. Najväčší opál menom „Harlekýn“ našli v roku 1775. Aj o ňom dnes bude reč. Mária Petríková so sprievodcami v podzemí pripomínajú slávnu históriu a aj ťažkú prácu baníkov. Hovorí Jozef Čurík.

Slovenské opálové bane 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Opál je jediný minerál, ktorý pri pohybe láme svetlo a mení farby. Na malom kameni tak môžete pozorovať širokú škálu dúhových odtieňov od zelenej, modrej červenej až po bielu. Slovenský opál predstavuje mineralogicky najcennejší typ opálu. Ukrýva sa aj v priestoroch starých opálových baní na východe Slovenska. Hľadať sa ho spolu so sprievodcami sa vydala  Mária Petríková. Peter Vavrek upozorňuje.

Slovenské opálové bane 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dubnických opálových baniach si môžu návštevníci okrem základného okruhu vyskúšať aj tzv. adrenalínový. Trvá 5 hodín a na človeka tu čakajú rôzne úskalia a prekvapenia ako sú trepne - úzke rebríky z jedného kusa kmeňa, laná, preliezanie cez otvory, obrovské  kamene a voda. Mária Petríková prešla krátky úsek tejto cesty so sprievodcami Jozefom Čuríkom a Petrom Vavrekom.

Slovenské opálové bane 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Mária Petríková; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame