Spevácky zbor slovenských učiteľov oslavuje storočnicu

Spevácky zbor slovenských učiteľov oslavuje storočnicu

Spevácky zbor slovenských učiteľov so sídlom v Trenčianskych Tepliciach si tento rok pripomína krásne, okrúhle jubileum. Na scéne je už 100 rokov. Postupne sa vypracoval na celoslovenský, národný, mužský, učiteľský a reprezentačný spevácky zbor. Prvým dirigentom bol profesor Miloš Ruppeldt. Pokračuje Eva Pribylincová.

Spevácky zbor slovenských učiteľov 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V čom je sila mužského spevu a ake poklady má zbor v archíve? Dozviete sa v dnešnom príbehu o storočnom oslávencovi. Predstavuje ho Eva Pribylincová.

Spevácky zbor slovenských učiteľov 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme o sebe, že sme spevavý národ a keď učitelia založili pred 100 rokmi svoj zbor, postupne prešli celý svet a tak šírili odkaz aj o nás. Spievali v Európe, ale boli aj v Severnej Amerike, Kanade a v Japonsku. Pokračuje Eva Pribylincová.

Spevácky zbor slovenských učiteľov 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Spevácky zbor slovenských učiteľov je držiteľom mnohých medzinárodných ocenení. Za svoju storočnú históriu má v archíve asi 1500 slovenských aj českých skladieb. Niektoré spievali raz, niektoré nikdy, ale väčšina znie pravidlene na ich koncertoch a vystúpeniach. Slovo má Eva Pribylincová.

Spevácky zbor slovenských učiteľov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Spevácky zbor slovenských učiteľov si pripomína svoju storočnicu a zajtra (3. 7. 2021) ich čaká aj slávnostné vystúpenie. Za účasti prezidentky SR vystúpia počas Cyrilo-Metodských slávností na večernom koncerte v katedrále sv. Emeráma v Nitre. Ale oslavujú nielen spevom. Pokračuje Eva Pribylincová.

Spevácky zbor slovenských učiteľov 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Eva Pribylincová; Foto: súkr. arch. SZSU

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame