Očkovacia náplasť s mikroihlicami

Očkovacia náplasť s mikroihlicami

Ak sa dnes chcete dať zaočkovať, nevyhnete sa nepríjemnému vpichu ihly. Experti preto pracujú na technológii, ktorá by túto praktiku zjednodušila. Predstaví ju Richard Dedek

Spektrum 01.10.2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Americkí vedci zo Stanfordovej univerzity vyrobili 3D tlačou polymérnu náplasť s mikroihlicami, ktoré sú napustené očkovacou látkou. Na rozdiel od štandardnej ihly, ktorú zdravotník vpichne až do svalu sa nový vynález dostáva len do zamše, a tým je menej bolestivejší. Náplasť s priemerom 20 milimetrov sa navyše môže aplikovať v pohodlí domova. Testovanie na myšiach potvrdilo, že v porovnaní s podaním očkovacej látky ihlou vyvolá náplasť až 10-krát väčšiu imunitnú odpoveď, čiže telo si chorobu lepšie zapamätá a očkovaného následne chráni efektívnejšie.

Tím britských archeológov odkryl na území libanonského mesta Sidon 2 masové hroby z 13. storočia. Nachádzali sa v suchej priekope hradu svätého Ľudovíta a ukrývali ostatky 25 mladých mužov. Spona opasku nájdená medzi kosťami naznačuje, že išlo o Križiakov, ktorí narukovali z územia dnešného Francúzska a Belgicka. Podľa expertov padli v roku 1253, keď Sidon dobyl po takmer 150-ročnej nadvláde kresťanov Mamúcký sultanát. Dokazovať to majú poškodenia kostí v dôsledku ťažkých rezných zranení. Stopy zároveň poukazujú na nevídanú krutosť stredovekých bojov. Mamlúci niektorým obetiam odrezali hlavu, iné zabili od chrbta či spálili a ponechali na bojisku. Do masových hrobov uložili telá účastníkov križiackej výpravy až v pokročilom štádiu rozkladu.

Autor: Matúš Babják; Foto: PIXABAY/kfuhlert

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame