Zvieratká a my

Zvieratká a my

Dnes slávime svetový deň zvierat - na Filipínach pri tejto príležitosť požehnávajú domácich miláčikov - no a my im venujeme náš príbeh... Patríme totiž medzi najväčších milovníkov zvierat - aspoň tých domácich. Už dávno to ale nie sú iba psy a mačky... Ako povedala veterinárka Silvia Štefáková Márii Petríkovej -  rokmi sa  paleta domácich miláčikov rozšírila o ďalších členov.

Príbeh na týždeň: Zvieratká a my 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zviera nie je vec.Táto kampaň mala úspech a tak už 3 roky tu máme zákon, ktorý hovorí, že zviera je živá a cítiaca bytosť. Prežíva smútok, radosť, bolesť a práve o tom bude dnešná časť príbehu o domácich miláčikoch. So psychologičkou Evou Poliakovou sa rozprávala Mária Petríková.

Príbeh na týždeň: Zvieratká a my 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Domáce zvieratká majú rôzne charakterové a povahové vlastnosti - a starostlivosť o ne s tým úzko súvisí.  Tak napríklad - spoločenské psy sú hravé, pritúlné, ale často rozmaznané. Strážne a pracovné psy vyžadujú výcvik a poslušnosť. Naopak - mačky sú samostatnejšie a pokojnejšie, hlodavce a plazy menej náročné na čas. Socializácia obľúbených malých hlodavcov má isté limity - Mária Petríková hovorila s veterinárom Pavlom Valašekom.

Zvieratká a my - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V priebehu 10-tich rokov narástol počet spoločenských zvierat v útulkoch a karanténnych staniciach o tretinu. Dnes je ich približne 12 000. Zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová.

Zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mária Petríková navštívila bratislavský útulok Slobody zvierat, na prechádzke areálom ju sprevádzala riaditeľka Pavla Dugovičová.

Príbeh na týždeň: Zvieratká a my 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme boli v útulku pri zvieratkách nechcených či dokonca týraných. Dnes si ukážeme opačnú stranu mince. Niektorí domáci miláčikovia navštevujú kaderníka, majú svoje hotely, či psie škôlky. Eva Škodová v jednej z nich privítala Máriu Petríkovú. 

Zvieratká a my 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




Autorka: Mária Petríková; Foto: PIXABAY/Seaq68

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame