SOSR - Symfonický orchester Slovenského rozhlasu

SOSR - Symfonický orchester Slovenského rozhlasu

Má vyše 90 a je to prvé profesionálne symfonické teleso u nás - Symfonický orchester Slovenského rozhlasu. Náš príbeh bude s ním a o ňom  - Lenka Leláková oslovila ako prvého jeho šéfdirigenta Ondreja Lenárda:

SOSR - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Husle, violy, violončelá, kontrabasy, flauty, trúbky, klarinety, lesné rohy a ešte oveľa, oveľa viac nástrojov môžete počuť v našom Symfonickom orchestri Slovenského rozhlasu. Všetky ich hlasy sa medzi sebou musia dohodnúť. Aj o tom je dnešný príbeh Lenky Lelákovej:

SOSR - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Základom vydarenej nahrávky, alebo koncertu je  kvalitné dielo, vynikajúci muzikanti a poctivé skúšanie. V prípade, že ide o také početné teleso, ako je Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, hovoríme nie o pár ľuďoch, ale o desiatkach ľudí na jednom pódiu. Na skúške sa teda dookola opakuje, cibrí, zohráva. Bola pri tom aj Lenka Leláková:

SOSR - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Galaprograme Rozhlas 95 náš symfonický orchester ľahko a s noblesou sprevádzal interpetov rôznych hudobných štýlov, od vážnej hudby, cez ľudovú až po tú populárnu. S orchestrom vystúpili Katka Knechtová, Robo Opatovský, aj kapely No Name či Peter Bič Project. Lenka Leláková oslovila koncertného majstra skupiny prvých huslí Štefana Filasa:

SOSR - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Koncerty a nahrávky, aj spolupráca na filmoch. Zájazdy po svete, vystúpenia s významnými umelcami, ale aj programy pre detské publikum. Symfonický orchester Slovenského rozhlasu má skvelých muzikantov a za vyše 90-ročnú éru si vybudoval dobré meno. Možnosť skúšať a hrať ale v čase pandémie nie je samozrejmá. Stačí jeden pozitívny test a celá snaha je preč. Aj to sa stalo aj na jeseň - pri mikrofóne Lenky Lelákovej spomína vedúci skupiny trúbok Marek Bielik.

SOSR - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Lenka Leláková; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame