32. výročie Nežnej revolúcie - slovník socializmu

32. výročie Nežnej revolúcie - slovník socializmu

Tento týždeň si pripomenieme 32 rokov od pádu komunizmu v Československu. Okrem veľkých ekonomických, politických a spoločenských zmien prinieslo obdobie po Nežnej revolúcii aj nové slová do nášho slovníka. Naopak, postupne sa z neho vytratili výrazy ako kolchoz, kulak alebo JRD. Spojené sú s procesom takzvanej kolektivizácie, o ktorom nám povie viac Boris Koreň:

32. výročie Nežnej revolúcie - slovník socializmu 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Socialistický režim systematicky pracoval na tom, aby pre svoje potreby podchytil a vychoval deti už od útleho veku. Preto zakázal dovtedajšie detské a mládežnícke organizácie Sokol, Junák, Skaut, Orol a namiesto nich sa deti združovali v jednotnej Pionierskej organizácii - a mládež v Socialistickom zväze mládeže. Slovník socializmu nám dnes obohatí o niekoľko ďalších výrazov Boris Koreň:

32. výročie Nežnej revolúcie - slovník socializmu 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dnes si pripomíname 32 rokov od začiatku udalostí, ktoré viedli k pádu komunistického režimu v Československu. A neudialo sa tak na základe nejakého politického prevratu, ale pod tlakom miliónov nespokojných ľudí na uliciach. Nespokojných nielen s politickou situáciou a obmedzovaním slobôd, no aj s ekonomickou situáciou krajiny a ich osobne. Náš slovník socializmu dnes obohatíme o slová súvisiace s ekonomikou.

32. výročie Nežnej revolúcie - slovník socializmu 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes si spolu s Borisom Koreňom pripomenieme ďalšie výrazy zo slovnej zásoby socializmu, ktoré – našťastie – už dávno vypadli z bežného slovníka. Sú to Tuzex, bony alebo podpultový, či úzkoprofilový tovar.

32. výročie Nežnej revolúcie - slovník socializmu - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď sa dnes rozprávame o tom, kam pôjdeme na služobnú cestu, či dovolenku, zvyčajne povieme mesto, lokalitu, alebo krajinu. „Idem do Mníchova, letím na Mallorku, či do Grécka.“ Pred Novembrom 1989 sme však niekedy s hrdosťou povedali: „Idem, alebo pustili ma na Západ.“ To veľa znamenalo a mohlo to vzbudiť až pocit závisti. Za socializmu nám to najskôr musel povoliť štát a potrebovali sme devízový prísľub a výjazdnú doložku. Boris Koreň vám význam týchto slov priblíži v záverečnej časti nášho seriálu na týždeň.

32. výročie Nežnej revolúcie - slovník socializmu - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




Autor: Boris Koreň; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame