Transplantácie orgánov

Transplantácie orgánov

Objav transplantácie znamenal pre ľudstvo revolúciu, nefunkčný orgán nahradil funkčný a pacient dokázal viesť plnohodnotný život, vrátiť sa do práce, mať rodinu. Je to úspešný príbeh, príbeh života, ktorý mapuje Ľubomíra Hulínová.

Transplantácie orgánov - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Srdce, pečeň, oblička - okolo 300 ľudí čaká u nás na jeden z týchto orgánov - aj na nich myslíme v našom príbehu o transplantáciách. Hoci sa nám v roku 2019 podarilo neuveriteľných vyše 250 zákrokov, situáciu skomplikovala pandémia - Ľubomíra Hulínová.

Transplantácie orgánov - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najviac sa u nás transplantujú obličky, sú jediným orgánom, na ktorý sa dá čakať, pretože pacienta udržuje pri živote dialýza. V príbehu o transplantáciách pokračuje  Ľubomíra Hulínová.

Transplantácie orgánov - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Transplantácia je šanca na nový život - dnes v našom príbehu budeme riešiť - srdcové záležitosti. Ľubomíra Hulínová oslovila pacientku Jarku, ktorá počas tehotenstva odpadla. Lekári prišli na to, že jej srdce zlyháva a tak bola zaradená do transplantačnej skupiny.

Transplantácie orgánov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň hovoríme o transplantáciách, vďaka ktorým získavajú ľudia druhú šancu na život. No niekedy treba žiadať aj o tretiu, či štvrtú šancu.

Ľuboslav Beňa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hovorí Ľuboslav Beňa prezident slovenskej trasnplantologickej spoločnosti . Transplantáciou sa teda boj nekončí - na život po nej sa dnes zameria Ľubomíra Hulínová.

Transplantácie orgánov - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Ľubomíra Hulínová; Foto: PIXABAY/marionbrun

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame