Koralový útes sa zväčšuje

Koralový útes sa zväčšuje

Z Austrálie prišli skvelé správy, Veľký koralový útes sa rozmnožuje. Tento prírastok zaznamenali vedci vo vodách neďaleko mesta Cairns v štáte Queensland. Pokračuje Jozef Vozár:

SPEKTRUM 26. 11. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Množenie Veľkého koralového útesu spozorovali austrálski vedci v noci na stredu. Koraly vypustili do vody veľké množstvo spermií a vajíčok, ktoré vytvorili vo vode pestrofarebné zhluky. Takto sa po splnení niekoľkých podmienok rodí nový útes. Stáva sa to v noci koncom novembra a začiatkom decembra, teplota vody by mala mať okolo 26 stupňov celzia a musí byť po splne, pretože vtedy nie je príliv ani odliv taký intenzívny. Tento fenomén trvá tri až šesť nocí. Vyzerá to tak, že Veľký koralový útes sa na niektorých miestach dokáže zotaviť z predchádzajúceho blednutia a postupného vymierania.

December poteší všetkých milovníkov hviezdnych telies. Pravdepodobne budeme môcť voľným okom pozorovať kométu. Prvá objavená kométa v tomto roku, C/2021 A1 Leonard sa k našej Zemi síce najviac priblíži 12. decembra, najlepšie podmienky na pozorovanie však budeme mať o pár dní skôr. Medzi 6. a 12. decembrom bude kométa Leonard taká jasná, že bude viditeľná mimo svetelného mestského smogu, pričom najviditeľnejšia bude 6. decembra. Kométu najlepšie uvidíte medzi štvrtou a šiestou ráno nad východným obzorom.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/12019

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame