Bojovníci s dezinformáciami

Bojovníci s dezinformáciami

V rebríčkoch dôvery v rôzne konšpirácie, hoaxy či dezinformácie ako krajina vedieme. Aby sme im mohli čeliť, potrebujeme podľa odborníkov kritické myslenie a digitálne zručnosti. O ich rozvoj sa snažia viaceré projekty, ktoré nedávno uspeli aj vo výzve ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Tento týždeň ich postupne predstavíme s Dášou Omastovou.

Bojovníci s dezinformáciami - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dezinformácie výrazne ovplyvňujú život celej spoločnosti, celej našej krajiny. Preto veľmi rýchlo, veľmi súrne, veľmi vážne potrebujeme - kritické myslenie. O jeho rozvoj sa snažia rôzne vzdelávacie weby, občianske združenia ale aj divadelníci. Na špeciálne predstavenie, ktoré pripravili pre žiakov pozýva Dáša Omastová:

Bojovníci s dezinformáciami - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dezinformácie zahltili internet a predstavujú reálne nebezpečenstvo. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie preto vyhlásilo výzvu pre projekty, ktoré sa s nimi rozhodli zabojovať. Viaceré z nich sa zameriavajú na mladých ľudí, ktorí na internete trávia denne niekoľko hodín a mali by vedieť, aké nástrahy tam na nich číhajú.

Bojovníci s dezinformáciami - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pripomenúť udalosti, ktoré niektorí s obľubou prekrúcajú, alebo rovno popierajú cez príbehy tých, ktorí ich videli a zažili na vlastnej koži. Takúto stratégiu zvolili dnešní bojovníci proti dezinformáciám. Viac povie Dáša Omastová.

Bojovníci s dezinformáciami - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme hovorili o projektoch, ktoré sa modernou a netradičnou formou rozhodli bojovať proti záplave nebezpečných dezinformácií. Ide to vďaka príbehom, vďaka divadlu -  a ako dnes povie Dáša Omastová - svoje môže urobiť aj televízia a dobré jedlo.

Bojovníci s dezinformáciami - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Redaktorka: Dáša Omastová; Foto: PIXABAY/StockSnap

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame