Príbeh mokradí

Príbeh mokradí

Klátovské rameno 1

Úbytok mokradí aj u nás vyburcoval aktivistov, vedcov, ochranárov i vodohospodárov. Výsledkom jednej takej snahy je projekt na záchranu Klátovského ramena – zanikajúceho prítoku Malého Dunaja na Žitnom ostrove. S finančnou podporou envirorezortu sa tam odvíja príbeh záchrany mokradí. Blažena Bóoczová stretla jedného z miestnych obyvateľov, ktorý bol trochu zvedavý.

Klátovské rameno 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Klátovské rameno 2

Žitný ostrov je najväčšou zásobárňou vody v Európe. V aktuálnom Príbehu na týždeň sa tam dnes opäť vyberieme – konkrétne k jednému z ramien Dunaja. Klátovskému potoku a mokradiam totiž hrozí zánik. Vodohospodár Pavel Frankovský vysvetlil Blažene Bóoczovej, ako v ramene prúdi voda.

Klátovské rameno - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Klátovské rameno 3

Že je voda v Klátovskom ramene čistá, už vieme, zároveň sa však zanáša hlinou, lístím aj konármi a potok i mokrade sa pomaly strácajú. Ako sprietočniť rameno a zároveň zachovať prirodzenú filtráciu? Profesor Andrej Šoltész zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave o tom Blažene Bóoczovej povie v dnešnej časti príbehu.

Klátovské rameno - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Klátovské rameno 4

Ľudia v regióne popri toku Klátovského ramena žili odjakživa v symbióze s vodou. Napríklad v obci Dunajský Klátov stačí vyjsť z domu, prejsť cez cestu a ste pri potoku, ktorý je v piatom stupni ochrany. O veciach, ktoré treba s domácimi prediskutovať, aby neprispeli k zániku ramena porozprával Blažene Bóoczovej profesor Ľuboš Jurík z Poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Klátovské rameno 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Klátovské rameno 5

Voda v krajine znamená život. Nielen pre rastliny a živočíchy, ale aj ľudí. Preto sa ju snažia zachovať aj v Klátovskom ramene na Žitnom ostrove. Stále sú to totiž ľudia, ktorí môžu mokraď aj potok zachrániť. Blažena Bóoczová sa teda vybrala do terénu, no nahrávanie jej trochu skomplikoval vietor. Oslovila dobrovoľníkov, ktorí sa spojili v občianskom združení Zelené dedičstvo - Zöld örökség, hovorí Peter Csudai.

Klátovské rameno 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Klátovský mlyn. Autor: Richard Hanzlík

Klátovský mlyn, autor Richard Hanzlík.jpg

Klátovské rameno – tieto stromy pozhadzoval bobor. Autor: Richard Hanzlík

Klátovské rameno – tieto stromy pozhadzoval bobor, autor Richard Hanzlík.jpg


Zúžený profil Klátovského ramena pod cestným mostom v obci Dunajský Klátov.  Autor: SVP

image005.jpg

Pohľad na novovybudovaný vtáčí ostrov na zátvornom objekte v zaústení Klátovského ramena  obtekaný vodou Klátovského ramena. Autor: SVP

image006.jpg


Autorka: Blažena Bóoczová; Foto: SVP

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame