Klimatická kríza prinesie každý rok stále viac obetí

Klimatická kríza prinesie každý rok stále viac obetí

V pozadí vojny na Ukrajine svetu unikla správa OSN o stave našej klímy a ako asi aj tušíte, nie sú to optimistické správy:

SPEKTRUM 03.03.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Medzivládny panel pre zmenu klímy vydal novú správu - venuje sa rizikám, ktoré spôsobujú fosílne palivá. Z analýzy jednoznačne vyplýva, že sme v kríze, ktorá ohrozuje celé ľudstvo. Správa uvádza, že v dôsledku globálneho otepľovania bude každý rok umierať viac ľudí v dôsledku extrémneho počasia, znečistenia ovzdušia a hladu. Koľko ľudí umrie, súvisí s tým, o koľko stúpne na našej planéte teplota a tú ženú nahor vypustené emisie skleníkových plynov pri spaľovaní uhlia, ropy a zemného plynu. Výsledkom je konštatovanie, že presne vieme čo máme robiť, ale chýba nám vôľa, aby sme to urobili.

Je vedecky dokázané, že zamilovanosť zvyšuje srdcovú frekvenciu a to zvyšuje prietok krvi do všetkých častí tela. Medzinárodný tím vedcov však vydal zaujímavú štúdiu v ktorej tvrdí, že ľudia s vážnymi srdcovými problémami by si mali dávať pozor, pretože počas zamilovanosti mozog vysiela signály do nadobličiek, ktoré vylučujú hormóny ako adrenalín a noradrenalín. Pretekajú krvou a spôsobujú, že srdce bije rýchlejšie a silnejšie. Keď sa srdcová frekvencia zvýši, srdce spotrebuje viac kyslíka, čo môže byť riskantné pre každého s upchatými cievami a pre zaľúbencov po infarkte.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/ELG21

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame