Utečenci u nás doma

Utečenci u nás doma

Životy miliónov ľudí sa nenávratne zmenili z minúty na minútu. Vojna na Ukrajine mnohých pripravila o blízkych, ich domov, prácu. Aby prežili museli odísť od rodín, často len s tým, čo stihli rýchlo zobrať do rúk. Tento týždeň vám ponúkneme príbehy tých, ktorí v strašnej situácii našli útočisko u nás. Dáša Omastová sa rozprávala s Annou Siedykh - mladou ukrajinskou študentkou, kultúrnou manažérkou a žurnalistkou, ktorá u náš už dlhodobo žila. Hoci sa k nám ešte chcela vrátiť, nikdy si nemyslela, že to bude za takýchto okolností.

Utečenci u nás doma - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Osudy ukrajinských utečencov nás dojímajú - Slováci pomáhajú. V krajine zmietanej vojnou však uviazli aj tisícky občanov iných krajín. Sú to prevažne mladí ľudia z Afriky a Blízkeho východu, ktorí tu študovali. Poskytnúť ubytovanie partii Afričanov? - no, to už môže vzbudiť rozpaky. Útočisko našli vo farnostiach Cirkvi Bratskej a tu sa s nimi stretla Petra Strižková.

Utečenci u nás doma - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ich priateľstvo sa začalo len pred pár dňami. Vtedy, keď pán Zdeno Boška s rodinou ubytoval u seba v dome dvoch dovtedy úplne cudzích ľudí - Ukrajinku Dinu s 13 ročným synom. Ich príbeh, ktorý nahrávala Lenka Leláková, sa začal tak, ako u tisícov iných - útekom z vojnovej krajiny.

Utečenci u nás doma - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cez naše hranice utieklo pred vojnou viac ako štvrť milióna Ukrajincov. Slováci mnohým pomohli - s ubytovaním, prácou, zaradením detí do škôl - a práve oni sú hrdinami nášho príbehu. Ľubomíra Hulínová dnes navštívi manželov, ktorí nielenže sami pomohli Ukrajinke Tatiane, ale zmobilizovali aj všetkých susedov.

Utečenci u nás doma - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Utiekli pred vojnou a útočisko našli na Slovensku. Aj v poslednej časti nášho príbehu sa Lukáš Mano stretol s ľuďmi, ktorí utečencom ochotne a nezištne poskytli svoje byty, či domy. Ukrajinci sa tu môžu zdržať podľa potreby, niektorí len prespia a pokračujú v ceste, pre iných sa Košice stávajú druhým domovom.

Utečenci u nás doma - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: D. Omastová, L. Leláková; L. Mano; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame