Lymská borelióza môže byť odhalená skôr

Lymská borelióza môže byť odhalená skôr

Sme o niečo bližšie vo včasnej a účinnej diagnostike lymskej boreliózy, ktorú prenášajú kliešte. Úspech slávia vedci z Tuftsovej univerzity v USA.

SPEKTRUM 25.03.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vedci vystopovali špecifické protilátky proti vlastným fosfolipidom, ktoré vytvára telo hostiteľa, na ktoré sa prisal kliešť nakazený lymskou boreliózou. Zjednodušene - objavili mechanizmus, ktorý môže byť základom pre včasné a reálne diagnostikovanie tejto nákazy. Doterajšie testy totiž môžu zaznamenávať pozitivitu pacientov dlhé roky a lekári tak nemajú istotu, či ide o chronickú formu alebo reinfekciu. Objavené protilátky, sú totiž takzvané autoprotilátky, ktoré počas infekcie napadajú tkanivá chorého, ale hneď ako sa infekcie vylieči, z organizmu sa veľmi rýchlo stratia.

Prekročenie 5 tisícovej hranice objavených planét mimo našej slnečnej sústavy potvrdila agentúra NASA - úplne prvú planétu našli ľudia pred 30timi rokmi. Napriek tomuto skvelému výročiu je to len zlomok exoplanét, ktoré existujú, len v našej galaxii sú ich stovky miliárd a objavovať ich budú tie najmodernejšie prístroje. Nezostane to na pleciach Webbovho teleskopu, v roku 2027 bude vypustený teleskop Nancy Grace a o dva roky na to vesmírny ďalekohľad Európskej vesmírnej agentúry - ARIEL. Tieto prístroje exoplanéty nie len že nájdu, dokážu aj spoznať, či na nich existuje inteligentný život a technologické civilizácie.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABA/YMeli1670

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame