Karl May - od jeho smrti uplynulo110 rokov

Karl May - od jeho smrti uplynulo110 rokov

Svet šírych prérií, po ktorých putujú stáda bizónov, kde stoja típí Indiánov a Winnetou a jeho pokrvný brat Old Shatterhand sa snažia zakopať vojnovú sekeru medzi znepriatelenými tábormi. S Lenkou Lelákovou si tento týždeň pripomenieme nezabudnuteľné príbehy spisovateľa Karla Maya má až dve výročia 180 rokov od jeho narodenia. 110 rokov od úmrtia:

Karl May - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pokračujeme v príbehoch, ktoré zasiahli mnohých s Lenkou Lelákovou otvárame knižky nemeckého spisovateľa Karla Maya - autor slávnych vinettouoviek či mayoviek sa narodil pred 180 rokmi a zajtra si pripomenieme aj 110. výročie jeho úmrtia:

Karl May - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred 110 rokmi zomrel spisovateľ, ktorý sa do literárnej histórie zapísal minimálne dvomi nezabudnututeľnými postavami - náčelníkom Apačov Winnetouom a jeho pokrvným bratom Old Shatterhandom. A našou dnešnou témou budú - úpravy diel po smrti autora. Lenka Leláková oslovila vydavateľa Martina Plcha:

Karl May - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Popkultúra a populárny nemecký spisovateľ Karl May - o tom bude ďalší príbeh Lenky Lelákovej, venovaný okrúhlym výročiam narodenia aj úmrtia autora nezabudnuteľných mayoviek. Začína teoretik popkultúry Juraj Malíček:

Karl May - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mayove dobrodružné príbehy a legendárne postavy z Divokého Západu si získali nielen čitateľov, ale aj divákov. Z filmov inširovaných jeho knihami sa rýchlo stali hity, z Winnetoua kult. Z filmovej hudby skladateľa Martina Bottchera / nemecka vyslovnosť Bu - prehlasované - čer/ majú dodnes mnohí zimomriavky:...Lenka Leláková ponúka malú ochutnávku: 

Karl May - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Lenka Leláková; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame