Legenda Titanic - 110. výročie potopenia

Legenda Titanic - 110. výročie potopenia

Máloktorý príbeh vyvoláva toľko emócií, ako skaza lode Titanic. Hoci v histórii námornej plavby by sme našli počtom obetí aj väčšie katastrofy a asi aj dramatickejšie príbehy stroskotania, príbeh Titanicu vysoko vyčnieva. Tak tomu bolo už krátko po jeho osudovej plavbe a tak tomu je až podnes. Stal sa témou stoviek kníh, beletrie, literatúry faktu, či odborných prác a mnohých filmov. Dnes začneme príbeh týždňa, v ktorom vám Boris Koreň predstaví príbeh lode Titanic.

Legenda Titanic - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Už stavbu naj.. parníka na svete sprevádzalo vzrušenie verejnosti. Keď Titanic 31. mája 1911 v belfastskej lodenici spustili na vodu, na túto udalosť sa prišlo pozrieť podľa neskorších odhadov až 100 tisíc ľudí. Loď postupne dokončovali a čakala ju aj úspešná skúšobná plavba. Predaj lístkov však nesplnil očakávania, pod čo sa podpísala aj ich vysoká cena. Dňom D sa stal 10. apríl 2012 a Titanic sa vydal na svoju prvú, no zároveň aj poslednú plavbu z britského Southamptonu do New Yorku. Príbeh týždňa pripravil Boris Koreň.

Legenda Titanic - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Titanic sa potopil 15. apríla 1912 v skorých ranných hodinách a katastrofa otriasla celým svetom. Zahynulo 1500 pasažierov, medzi nimi významní biznismeni, či známe osobnosti. Potopil sa parník, ktorý bol vzhľadom na svoju špeciálnu konštrukciu vydávaný a aj považovaný za prakticky nepotopiteľný. Na dne oceána skončila najmodernejšia loď, triumf ľudskej techniky. O príčinách havárie bude ďalšia časť seriálu Borisa Koreňa venovaná 110. výročiu potopenia Titanicu.

Legenda Titanic - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Katastrofa parníka Titanic, ku ktorej došlo v skorých ranných hodinách 15. apríla 1912, si vyžiadala dovtedy nepredstaviteľný počet obetí – zahynuli viac ako dve tretiny pasažierov lode, teda viac ako 1500 ľudí. Tí, ktorí sa nedostali do záchranných člnov, nemali v chladných vodách Atlantiku šancu prežiť viac ako niekoľko desiatok minút. No skaza lode Titanic natrvalo poznačila aj životy viac ako sedem stoviek tých, ktorým sa podarilo prežiť. Osudy spojené s Titanicom sú námetom ďalšej časti nášho príbehu.

Legenda Titanic - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od potopenia Titanicu dnes uplynulo 110 rokov. A ako to už býva, silné príbehy si žijú svojím vlastným životom a na príbeh Titanicu sa nabaľuje množstvo ďalších príbehov.

Legenda Titanic - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




Autor: Boris Koreň; Foto: PIXABAY/David_Do

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame