Ako medzi sebou komunikujú huby?

Ako medzi sebou komunikujú huby?

Huby medzi sebou dokážu komunikovať signálmi - to už vieme. Udivujúce je však to, že vedci v tých ich signáloch našli zvláštnu podobu gramatiky:

Spektrum 13.4.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Biológovia už dokázali, že huby sa dorozumievajú pomocou signálov, ktoré vydávajú dlhé podzemné vlákna - hyfy. Rýchlosť výmeny signálov sa zvyšuje, keď sa napríklad drevokazná huba dostane k drevu. Na zdĺhavý, zato jednoduchý experiment sa podujali na Západoanglickej univerzite v Bristole - do substrátov plných vlákien štyroch druhov húb vložili elektródy a čakali, ako bude vyzerať komunikácia. Zaznamenali akési reťazce, ktoré pripomínajú ľudskú komunikáciu. Dĺžka týchto reťazcov zodpovedá dĺžke slov v ľudskej komunikácii. Záver je taký, že slovník húb má asi 50 slov a najbohatšiu komunikáciu má klanolupeňovka obyčajná - ktorá žije na rozkladajúcom sa dreve.

Svetová zdravotnícka organizácia nedávno zverejnila nové štandardy pre určovanie zdravého ovzdušia a ukázalo sa, že takmer nikto na našej planéte takýto vzduch nedýcha. Špecialisti zanalyzovali dáta z viac ako 6 tisíc miest v 117. krajinách a zistili, že 99% svetovej populácie dýcha vzduch, ktorý nevyhovuje novým normám. Veľkým problémom je oxid dusičitý, ktorý vyvoláva zápaly, alergie, astmu a obmedzuje funkciu pľúc. A nezaostávajú ani pevné častice, predovšetkým tie ktoré sú menšie ako 2 a pol mikrometra. Prenikajú hlboko do pľúc a potom do krvného obehu.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/adege

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame