Zranenia pri dopravných nehodách

Zranenia pri dopravných nehodách

Ženy a muži majú ako účastníci dopravných nehôd iné zranenia, ženy dokonca uviaznu v aute oveľa častejšie než muži. Do podrobna s Richardom Dedekom:

SPEKTRUM 20.5.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V Spojenom kráľovstve porovnávali vedci rozdiely medzi pohlaviami podľa počtu a druhu zranenia. Analyzovali údaje približne 70 tisíc pacientov prijatých po dopravných nehodách na traumatológiu, v priebehu piatich rokov. Zistili, že muži sa stávajú častejšími účastníkmi vážnych dopravných nehôd, ale iba 9% z nich ostane zakliesnených v aute, zatiaľ čo u žien je to až 16%. Muži majú častejšie poranenú hlavu, hrudník a končatiny, ženy si najčastejšie odnášajú poranenia chrbtice a panvy. Tento výskum by mal inšpirovať výrobcov áut v tom, aby mali testovacie figuríny reálne proporcia ako mužov, tak žien a podľa toho by mohli navrhovať bezpečnostné prvky.

Mimoriadny úspech hlásia vedci z inštitútu Wellome Sanger zo Spojeného kráľovstva. Podarilo sa im dokázať existenciu imunitných buniek B - 1, ktoré doteraz pozorovali len u myší. O ich existencii už písal tím vedcov vo svojej štúdii pred desiatimi rokmi, výsledky výskumu však nikto neuznal. Tentoraz sa to naozaj podarilo. Objavujú sa, tak ako u myší, počas raného embryonálneho vývoja, presnejšie v prvom a druhom trimestri. Ak sú aktivované, vytvárajú najrôznejšie protilátky a pomáhajú odstraňovať z tela odumierajúce a mŕtve bunky. Čo sa týka podrobnejšieho výskumu imunitných buniek B-1, vedci sú v podstate na začiatku.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame