Ukrajinci na pracovnom trhu

Ukrajinci na pracovnom trhu

Aktuálne na našom trhu práce prevláda ponuka nad dopytom. 

Ukrajinci na pracovnom trhu - 1a Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


To je pohľad marketingového riaditeľa spoločnosti Profesia.sk  Martina Menšíka. Lenka Leláková sa s ním stretla na májovom veľtrhu pracovných príležitostí v Bratislave. Prišli sem aj utečenci (hlavne ženy z Ukrajiny). Aj preto na veľtrhu pribudli pomocníci a tlmočníci.

Ukrajinci na pracovnom trhu - 1b Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Budú to už 4 mesiace, čo ruské vojská napadli susednú krajinu a na našich hraniciach sa zjavil prúd utečencov. Za ten čas sa mnohí z nich na Slovensku usadili a začali si aj hľadať zamestnanie. Pán Danilo je z Odesy. Z Ukrajiny utiekol spolu so ženou, so 4 deťmi, 2 neterami a známym, po tom, čo v ich meste padla prvá bomba. Po štvordňovej náročnej ceste sa dostal do Trnavy. Tam ho navštívila Mária Petríková.

Ukrajinci na pracovnom trhu - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prišli k nám väčšinou s deťmi v náručí, s kufrom, či iba igelitkou. Po ťažkej ceste vyčerpané, unavené, utekali pred vojnou do neznáma. Postupne si tu našli dočasný domov a snažia sa o "normálny život". Nataša odišla z domu 12. marca. Spolu s dcérkami cestovala 3 dni, z mestečka Kropyvnyckyj v centre Ukrajiny až do Trnavy. Len na ceste do Ľvova strávili vo vlaku 19 hodín, samozrejme v tme, aby ruskí vojaci vlak neostreľovali. Počas cesty videli rakety, ktoré vybuchovali v okolí. Dnes má Nataša prácu v hoteli. Mária Petríková ju zastihla v plnom pracovnom nasadení. V kuchyni, kde robí pomocnú kuchárku. K tejto profesii má blízko.

Ukrajinci na pracovnom trhu - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nájsť si bývanie, zamestnať sa a začať svoj život v síce priateľskej, ale cudzej krajine. Pani Marína z Kyjeva má stále pred očami spomienky a obrazy z podzemnej garáže, hlasné sirény a výbuchy .

Ukrajinci na pracovnom trhu - 4a Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Po náročnej ceste na Slovensko sa s dcérami usadili v Bratislave. Mária Petríková ich navštívila v budove Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce, kde teraz býva.

Ukrajinci na pracovnom trhu - 4b Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mária Petríková v ňom hovorí o zamestnávaní žien a mužov z Ukrajiny na našom trhu práce.
Máme málo zdravotníkov, hlavne sestier. A tak sa mnohí s nádejou pozerajú na utečencov z vojnovej krajiny...pomôžu nášmu zdravotníctvu? Pani Svetlana prišla v polovici marca z Charkovskej oblasti spolu s 3 ročnou dcérkou. S manželom usúdila, že je to to najlepšie, čo môžu urobiť pre svoje dieťa. Po príchode na Slovensko sa jej s pomocou dobrovoľníkov podarilo nájsť ubytovanie v obci Horné Saliby. Hneď potom nasledovalo hľadanie práce.

Ukrajinci na pracovnom trhu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Produkcia RS; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame