Nový asteroid s mesiacom

Nový asteroid s mesiacom

Asteroidy sú dôležitým kľúčom, ktorý výrazne prispeje k rozlúšteniu histórie Slnečnej sústavy a možno aj vzniku života. Ako doplní Richard Dedek, na tomto poli hlási NASA výnimočný objav:

23.08.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Asteroid, ktorý má vlastný mesiac. Tento úkaz spozorovala sonda Lucy, ktorá vyštartovala do vesmíru minulý rok, aby skúmala asteroidy, ktoré sprevádzajú Jupiter na obežnej dráhe okolo slnka. Na jar asteroid Polymele prechádzal pred Jupiterom, takže 26 vedeckých tímov na svete spojilo sily a dokázali odmerať polohu, veľkosť a tvar tohto asteroidu s nezvyčajnou presnosťou. S prekvapením zistili, že okolo asteroidu, v asi 200 kilometrovej vzdialenosti, obieha prirodzená družica, čiže jeho mesiac. Polymele má priemer 27 kilometrov a jej mesiac 5 kilometrov. Tento jej mesiac dostane oficiálny názov až potom, ako vedci určia jeho obežnú dráhu.

V USA schválili prvú génovú liečbu, ktorá pozostáva z odobrania, úpravy a navrátení buniek späť do tela pacienta. Zároveň je to najdrahšia jednorazová liečba v USA, stojí 2,8 miliónov dolárov (približne aj toľko EUR) a lieči dedičné ochorenie krvi - beta - talasémiu, známu aj pod názvom stredomorská anémia, ktorá zabraňuje okysličovniu krvi v tele a pacienti sú odkázaní na celoživotnú transfúziu krvi. Je to len tretia génová liečba v USA, ktorá je síce veľmi drahá, na druhej strane ušetrí náklady na už aj tak drahú liečbu, ktorú musia podstupovať celý život.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame