Slovenské školy v zahraničí

Slovenské školy v zahraničí

V Kuwajte, v Austrálii, v Kanade, a prakticky v každej krajine Európy fungujú desiatky malých škôl - skôr školičiek, kde sa učí slovenčina. Obetavé zakladateľky tu učia nielen základy jazyka, ale pripomínajú aj vzdialenú domovinu...V dnešnom príbehu predstavíme dve dámy, ktoré v Kanade založili slovenské víkendové školy. Blažena Bóoczová oslovila najprv Ninu Paulovičovú - doma vyštudovala históriu a angličtinu, aktuálne pôsobí v Edmontone a ako povedala - uplatniť sa tam v školstve nebolo vôbec ľahké.

Slovenské školy v zahraničí: Kanada Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kontakt s jazykom a kultúrou predkov je pre tieto deti veľmi dôležitý, aj keď žijú v inej krajine. Preto Slováci v zahraničí zakladajú slovenské školy. Pani učiteľky v dnešnej časti Príbehu na týždeň hľadáme v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska a tiež vo Francúzsku:

Anglicko a Francúzsko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pokračujeme v putovaní po slovenských školách v zahraničí a dnes sa vyberieme „za veľkú mláku“ – do Spojených štátov amerických. Aj tam sa cez víkendy približne 500 žiakov venuje krásam a úskaliam nášho jazyka, zoznamujú sa s tradíciami a na plné hrdlo spievajú slovenské piesne. Za oceán pozýva Dáša Omastová.

Slovenské školy v zahraničí - USA Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa pri spoznávaní života slovenských škôl v zahraničí vyberieme až do ďalekej Austrálie. Už 40 rokov tam žije Marta Kapustová. Jej snom bolo založiť vlastnú školu, čo sa jej aj podarilo. Sídli v meste Melbourne a volá sa Slovenská beseda. Zároveň patrí k dvom akreditovaným slovenským školám v krajine. Márii Petríkovej povedala, že získať akreditáciu veru nebolo jednoduché...

Slovenské školy v zahraničí - Austrália Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Austrália, Anglicko, Kanada, Francúzsko alebo Spojené štáty americké - tam všade sme vás tento týždeň zobrali a predstavili školy pre deti Slovákov, ktorí v krajine žijú. Dnešnou a zároveň poslednou destináciou bude Cyprus, kde v roku 2016 vznikla škola zameraná na doplnkové vyučovanie slovenského jazyka. Online z Belgicka ju navštevuje aj 14-ročný Marko...

Slovenské školy v zahraničí - Cyprus (A) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A rovnako dobre ide slovenčina aj ďalším deťom, s ktorými sa dala do reči Ľubomíra Hulínová:

Slovenské školy v zahraničí - Cyprus (B) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: B. Bóoczová; L. Leláková; Petríková; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame