Ortuť pre Mayov posvätná, no škodlivá

Ortuť pre Mayov posvätná, no škodlivá

Starí Mayovia nevedeli, že ortuť je toxická. Richard Dedek ozrejmí, že ju vo veľkom používali a kontaminovali svoje okolie.

SPEKTRUM 29.09.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pod povrchom miest starých Mayov našli vedci nečakaný objav - ortuť. presnejšie pôdu kontaminovanú ortuťou. Dospeli k záveru, že toto znečistenie nie je novodobé a že pochádza z obdobia 250 až 1100 nášho letopočtu. To znečistenie ortuťou je také silné, že aj dnes predstavuje potenciálne zdravotné riziko pre neopatrných archeológov. Mayovia používali ortuť storočia, vyrábali z nej farby a prášky, ktoré obsahovali ortuť a toxickú rumelku. To sa dostalo z terás, podláh, stien a keramiky do pôdy a do vody. Pritom žiarivo červená rumelka bola pre Mayov priam posvätná a neoceniteľná látka, pričom netušili, že je aj smrtiaca.

Suezský prieplav otvoril dvere do Stredozemného mora inváznym druhom - pre klimatickú zmenu sa však doslova rozleteli. V Stredozemnom mori sa tak usídlilo okolo 900 nepôvodných druhov, viac ako polovica natrvalo. Teplomilné druhy totiž neprežili ochladenie mora pri francúzskom pobreží, avšak pri pobreží Sicílie a Lýbie, kde teplota vody neklesá pod 15 stupňov Celzia, tam sa inváznym druhom darí. Vedci z talianskeho Národného biologického ústavu varujú, že dochádza k zásadnej zmene. V Stredozemnom mori už identifikovali šesť jedovatých inváznych druhov, ktoré sú pre človeka toxické ak sa ich dotkne alebo ich zje - od rybičiek až po medúzy.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame