Ohrozená polovica paliem

Ohrozená polovica paliem

Palmy sú najznámejšou skupinou rastlín v trópoch a zároveň sú aj najužitočnejšie. Nový vedecký výskum predpovedá že je ohrozená polovica z nich.

SPEKTRUM 30.09.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Palmy sú obrovská čeľaď rastlín, pre ľudí v trópoch sú mimoriadne cenné, od výroby palmového oleja až po výrobu kaučuku a povrazov, nehovoriac o ich plodoch. Tím vedcov sa rozhodol ušetriť roky času a s pomocou umelej inteligencie posúdili riziká vyhynutia v prípade všetkých známych druhov paliem - od stromov až po popínavé rastliny. Umelá inteligencia spracovala všetky dáta a odhadla, že tisícke druhov hrozí vyhynutie, pričom ohrozené sú najme nešľachtené, pôvodné druhy. Za prioritné oblasti, ktoré by mali svoje palmy chrániť určila Madagaskar, Papuu-Novú Guineu, Filipíny, Havaj, Jamajku či Vietnam.

Asi 5% ľudí zažíva ťažké a zlé sny raz týždenne, sú také intenzívne, až sa prebudia. Už predchádzajúce výskumy potvrdili, že zlé sny sú spojené s rýchlejším úbytkom kognitívnych schopností a zvýšeným rizikom rozvoja demencie. Teraz to potvrdil ďalší výskum vedcov z Birminghamskej univerzity pri skúmaní, či sa toto zvýšené riziko vyskytuje aj u zdravých ľudí v strednom veku. Po rokoch skúmania a analýzy pomocou špeciálneho softvéru zistili, že ľudia, ktorí majú zlé sny aspoň raz týždenne, majú štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť, že u nich dôjde k rýchlejšiemu poklesu kognitívnych funkcií a s pribúdajúcim vekom im hrozí väčšie riziko demencie.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame