Kávou k dlhšiemu životu

Kávou k dlhšiemu životu

Richard Dedek má pre vás opäť ďalší výsledok výskumu, ktorý poteší všetkých, ktorí chcú žiť dlhšie a ešte k tomu aj triezvo kávičkujú:

Kávou k dlhšiemu životu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

 
Vedci sledovali dvanásť a pol roka takmer 445 tisíc ľudí vo veku od 40 do 69 rokov, všetci vyplnili dotazník, v ktorom odpovedali aj na to, koľko a akú kávu pijú. Umožnila to britská biobanka, pričom všetkých ľudí, ktorí sa prieskumu zúčastnili, sledovali dvanásť a pol roka. Najväčšie zníženie zdravotných rizík zaznamenali vedci u ľudí, ktorí pili dve až tri šálky kávy denne a pritom bolo úplne jedno akú kávu pili. V priebehu 12,5 roka, v porovnaní s ľuďmi, ktorí kávu nepili, bola pravdepodobnosť úmrtia u bezkofeínovej kávy o 14%, u mletej kávy o 27% a u instantnej kávy o 11% nižšia. Výsledky výskumu prezentoval  Európsky časopis preventívnej kardiológie.
 
Je to vedecky potvrdené, poranené srdce lieči láska. Doslova. Na Michiganskej štátnej univerzite skúmali účinky hormónu lásky - oxytocínu a ďalších hormónov na rybičky a kultúry ľudských buniek. Ide o to, že počas infarktu umierajú pre nedostatok kyslíka kardiomycyty, bunky, ktoré sú zodpovedné za srdcové sťahy a je ich veľmi ťažké nahradiť. V experimente však vedci zistili, že práve oxytocín, ako jediný z testovaných hormónov významne podporuje a urýchľuje tvorbu EpiPC buniek, ktoré sa následne podieľajú na regenerácii srdca po infarkte. Oxytocín, ktorý sa používa na iné účely bežne v praxi, má teda ďalší významný účinok navyše, aj keby bola regenerácia srdca vyvolaná týmto hormónom len čiastočná, aj tak je pre mnohých pacientov veľkým prínosom.
Autorka: Barbara Štubňová. Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame