Veľký brat ťa vidí. Štátna bezpečnosť tiež

Veľký brat ťa vidí. Štátna bezpečnosť tiež

„Ak chcete zachovať tajomstvo, musíte ho skryť aj pred sebou,“ znie citát z knihy 1984 od britského spisovateľa Georga Orwella. V totalitnom Československu mala od konca 40-tych rokov patent na tajomstvá len jedna inštitúcia - tajná polícia. Akými spôsobmi získavala tajomstvá iných a uchovávala tie svoje? Aj to je jedna z tém, ktorým sa venujeme v relácii Štátna bezpečnosť - prísne tajné.

Aby odhalila záškodnícku činnosť a najmä nepriateľov režimu, Štátna bezpečnosť nasadzovala stovky až tisícky spolupracovníkov na sledovanie a získavanie informácií, ale aj na zastrašovanie. Kvôli množstvu, ale i náročnosti operácií, počet príslušníkov Štátnej bezpečnosti sa v priebehu rokov dostal až k číslu 15 tisíc.

Automaticky sledovaní boli cudzinci. Pri príprave tohto dielu sme sa preto spojili s britským spisovateľom a bývalým novinárom Edwardom Lucasom žijúcim v Londýne. Začiatkom roku 1989 bol jedným z mála akreditovaných zahraničných korešpondentov v Prahe.

“Ja som v skutočnosti nemal čo skrývať. Čokoľvek zaujímavé som zistil, som dal tak či onak do rádia nech o tom vedia všetci. Václav Havel mi raz povedal, že ak sa chcem cítiť ako v slobodnej krajine, mám sa správať ako v slobodnej krajine. To bude tajných najviac znervózňovať, ak ich budem ignorovať,” vraví Edward Lucas.

Medzi tragické príbehy poznačené sledovaním a priamym zastrašovaním patrí aj život protirežimového aktivistu a signatára Charty 77 Tomáša Petřivého, ktorý bol jednou z tvárí bratislavského disentu. Štátna bezpečnosť sa ho snažila zastrašiť a odradiť od spolupráce s chartistami aj metódou otvoreného sledovania. Podstata tejto metódy spočívala v neskrývanom „sprevádzaní“ záujmovej osoby, demonštrácii pozornosti tajnej polície a psychologickom pôsobení na sledovaného.

Jednou z bývalých popredných postáv komunistickej strany, ktorá sa po potlačení Pražskej jari dostala pod dohľad Štátnej bezpečnosti bol Alexander Dubček. Príslušníci ŠtB, ktorých sa na jeho sledovaní vystriedali desiatky, sa po istom čase pred ním ani veľmi netajili.

Štvrtá časť relácie ŠtB: prísne tajné sa venuje nielen technikám sledovania, ale aj príbehom sledovaných. Rozhlasovú verziu dokumentárneho cyklu, ktorý môžete sledovať aj na televíznej obrazovke, pripravili hudobný dramaturg Peter Markovský, a zo štúdia Zuzana Botiková a Pavol Prelovský.

Veľký brat ťa vidí. Štátna bezpečnosť tiež Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Sledovanie 1_USTR.jpg

Galéria

Sledovanie 1_USTR.jpg Sledovanie 2_USTR.jpg Sledovanie_Titulka_USTR.jpg
Autorka: Z. Botiková; Foto: Ústav pro studium totalitních režimu

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame