Spievajúce sopky

Spievajúce sopky

Sopky si pred erupciou šepkajú a vedci sa rozhodli, že im budú pozorne načúvať. A počúvajte aj vy, Richarda Dedeka, s ďalšími informáciami.

Spektrum 27.10.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Keď minulý rok vybuchla sopka Etna, jej melódia sa zmenila. Pri explózii magmy sa kráterom šírili zvukové vlny, ktoré ľudské ucho nevie zachytiť. Špeciálne prístroje už áno. Medzinárodný tím vedcov  publikoval štúdiu, ktorá presne popísala, ako sa menili infrazvuky, ktoré pri tom Etna vydávala. Vedci si myslia, že pokiaľ budú vedieť určiť, akým tónom zodpovedá konkrétna hladina magmy, s pomocou špeciálnych mikrofónov by mohli predpovedať erupcie niekoľko hodín vopred. Nová metóda, ktorá používa zvuky z vulkánov však zatiaľ nie je spoľahlivá a nefunguje vo všetkých sopkách.  Okrem Etny budú vedci  skúmať aj sopku Kilaeua na Havaji a Villarrica v Čile.     

Pri NASA začala začiatkom týždňa pôsobiť komisia zložená z odborníkov, ktorí budú skúmať dáta a informácie o UFO. Akurát, že sa to už nebude volať UFO, ale UAP, čiže neidentifikovaný vzdušný fenomén. Je to komisia plná elitných vedcov, bývalých astronautov a bývalých predstaviteľov NASA. Ich prvou úlohou je vypracovanie metodiky, podľa ktorej budú zbierať a analyzovať údaje od civilistov. Komisia sa bude zaoberať informáciami a dátami, ktoré nie sú utajené. Podľa NASA sú dostupné informácie jazykom vedy a môžu zmeniť nevysvetliteľné na vysvetlené.  UAP - to môžu byť rôzne lietajúce objekty, ale aj rôzne zatiaľ neznáme meteorologické fenomény, prípade javy, ktoré spôsobuje more.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame