Obrovský odsávač CO2

Obrovský odsávač CO2

V USA vzniká obrovské zariadenie, ktoré bude schopné vysať zo vzduchu tisícky ton oxidu uhličitého. Opíše ho Richard Dedek:

Spektrum 3.11.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V Permskej panve, ktorá je jednou z najvýznamnejších oblastí ťažby ropy totiž postavia zariadenie, ktoré bude schopné ročne odčerpať až 500 tisíc ton oxidu uhličitého z ovzdušia. Spoločnosť, ktorá zariadenie financuje plánuje predaj ropy z čistými nulovými emisiami do roku 2050. Funguje to tak, že sa oxid uhličitý zachytený počas ťažby ropy vtláča do horniny hlboko pod povrchom a tam zostane uložený natrvalo. Nájsť a vybrať také miesto, kde by sa mohol tento plyn ukladať vôbec nie je jednoduché, musí spĺňať priveľa podmienok, aby oxid uhličitý neunikol do atmosféry. Ideálnymi sú práve miesta, kde sa ťaží ropa, takže je pochopiteľné, že podobnými projektmi sa zaoberajú práve firmy, ktoré ťažia ropu.

Experti z univerzity v Yale zverejnili štúdiu, ktorá praje ľuďom po infarkte, ktorí majú šťastné manželstvo. Vtedy je ich liečenie rýchlejšie a bez komplikácií. Vedci skúmali 1593 ľudí v priemernom veku 47 rokov. Z ich dát vyplýva, že tí, ktorí žili v nešťastnom manželstve mali o 67% vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať bolesti na hrudi, ako ich šťastnejší rovesníci. Tak isto sa o 50% zvýšila ich šanca, že budú v nasledujúcom roku po infarkte potrebovať ďalšiu hospitalizáciu z akéhokoľvek dôvodu. Štúdiu zverejnia v nedeľu v Chicagu, na zasadnutí Americkej kardiologickej asociácie, potom ešte bude musieť prejsť recenzným procesom ďalších kapacít v odbore.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto. CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame