Lesné detské kluby

Lesné detské kluby

Ich história sa začala písať v 50-tych rokoch minulého storočia v Dánsku, odkiaľ sa rozšírili ďalej do Európy. Lesné kluby sú alternatívou ku klasickým materským školám - u nás Asociácia lesných klubov združuje vyše 40 takýchto zariadení. Jedno z nich sa nachádza v bývalom ekocentre v Žiline. Tu sa stretla Mária Petríková s koordinátorkou Lenkou Hrúzovou.

Lesné detské kluby - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Neexistuje zlé počasie, len zlý výber oblečenia - to je motto v lesnom klube Tramtária v Žiline. Deti sú v prírode ako doma - nepremokavá vetrovka,gumáky, čiapky, ruksaky - to je ich základná výbava na dennodenné výpravy do lesa. Mária Petríková spolu s koordinátorka Lenkou Hrúzovou vyrazili von spolu s deťmi:

Lesné detské kluby - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Deti z lesných klubov naplno využívajú všetko, čo im príroda ponúka. Ich hry, ale aj prístup a rola učiteľa má v alternatívnej materskej škole /v Žiline/ trochu inú podobu. Mária Petríková sa počas prechádzky rozprávala s učiteľom Dušanom Dobiášom.

Lesné detské kluby - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Detské lesné kluby fungujú komunitne. Rodičia, učitelia aj deti sú na jednej lodi a spoločný čas je o vzájomnom rešpekte, podpore a fantázii. Keď sa malí drobci v lese vysilia nasleduje čas obeda. Ten si spolu s deťmi z Tramtárie zažila aj Mária Petríková.

Lesné detské kluby - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas celého týždňa mapujeme život v detskom lesnom klube - čo je alternatíva ku klasickej materskej škole. Mária Petríková bola na dlhej prechádzke, počas ktorej deti cvičia, hrajú sa, aj vzdelávajú - potom spolu absolovovali obed - a po ňom je tu čas oddychu - ako vyzerá v žilinskej Tramtárii povie koordinátorka Lenka Hrúzová.

Lesné detské kluby - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Mária Petríková; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame