Nostalgia za ostnatým drôtom

Nostalgia za ostnatým drôtom

Nostalgia za ostnatým drôtom

Spomínate si na časy, keď Československo obopínala železná opona? Dnes sa spolu vrátime sa teraz spolu v čase a pozrieme sa tiež na jej tiene, ktoré zostali aj v slobodnej dobe.

Zaznie príbeh našej rozhlasovej kolegyne Bibiany Wallnerovej, vtedy ešte Kováčikovej, ktorej rodina sa pokúšala o útek za hranice. Jej sestru Dorotu pri pokuse o prechod pohraničníci zastrelili. Bibiana dostala dva roky nepodmienečne, jej mama päť rokov, otec dvanásť rokov a ten vo väzení neskôr zomrel.

Niekedy v rovnakom čase stál na čiare aj Ondrej Šedivý. Ako pohraničník začal slúžiť už 50.rokoch a vybudoval si kariéru ako vysoký veliteľ pohraničnej stráže.

Zodpovednosť sa mu prisudzovala aj za smrť utečenca Richarda Schlenza, ktorého zastrelili už na rakúskej strane.

Ondreja Šedivého, oficiálne za jeho zásluhy v povstaní, vyznamenal najvyšším štátnym vyznamenaním v rolu 2008 bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič.

A hovoriť budeme aj o tom, prečo zhodila slovenská generálna prokuratúra pred pár rokmi zo stola podanie Ústavu pamäti národa - ten zmapoval v roku 2008 presne 42 prípadov vrážd na hraniciach - s menami strelcov aj veliteľov pohraničnej stráže, ktorí v tom čase ešte žili.

Z obetí však niektorí vyšetrovatelia robili páchateľov - tvrdili napríklad to, že nemali v tom čase čo robiť na elektrodrôtených zátarasoch.

Viac už o tom všetkom aj ďalších témach s vynikajúcimi Luděk Navara, autor knižných a televíznych Príbehov železnej opony a Ľubomír Morbacher z Living Memory, ktorí sú tiež v tíme tvorcov televíznej verzie dokumentov Štb-prísne tajné.

Na relácii sme spolupracovali moderátorka Soňa Gyarfašová, zvukový majster Palo Prelovský a hudobný dramaturg Peter Markovski

Nostalgia za ostnatým drôtom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Železná opona.jpg

Foto: Ústav pamäti národa

Autorka: Soňa Gyarfašová; Foto: Ústav pamäti národa

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame