Veriaci pod kontrolou

Veriaci pod kontrolou

Veriaci pod kontrolou

Medzi aforizmami, ktoré zozbieral český publicista a humorista Pavel Kosorin, sa nachádza aj tento: „Viera nás učí žiť a život nás učí veriť." Či už ide o slobodnú vieru v Boha, ktorá bola v totalitnom Československu potláčaná a sústredila sa viac do súkromia, ale aj o vieru v lepšie zajtrajšky, bez všadeprítomnej kontroly a represie. Ako Štátna bezpečnosť pristupovala k cirkvám a náboženským komunitám? Tejto téme sa venujeme v ďalšej z relácii Štátna bezpečnosť: prísne tajné.

V priebehu 40 rokov vytvorili akcie a praktiky Štátnej bezpečnosti a následne justície či väzenstva krutú mozaiku likvidácie cirkevnej hierarchie, obviňovanie duchovných, súdne procesy s veriacimi, likvidácie reholí a kláštorov, dokonca aj úplné zrušenie gréckokatolíckej cirkvi. Obmedzovaní vo viere, náboženských praktikách a najmä v bežnom živote boli členovia rôznych cirkví, denominácií či náboženských komunít.

Paralelne s oficiálnou rímskokatolíckou cirkvou a mnohými so štátom a režimom spriaznenými kňazmi, začala v Československu pôsobiť tajná alebo skrytá cirkev. Bola ilegálnym zoskupením katolíckych veriacich - medzi jej predstaviteľov nepatrili iba duchovní - kňazi či rehoľníci, ale zapájali sa do nej aj osobnosti z umeleckej, kultúrnej či politickej sféry. Najvýraznejšími menami spojenými s tajnou cirkovu boli Silvester Krčméry a Vladimír Jukl.

Ťažkým obdobím si počas totalitného režimu prechádzali aj predstavitelia evanjelickej cirkvi. Darinu Bancíkovú, prvú ženu, ktorá bola na Slovensku ordinovaná za farárku, odsúdili za rozvracanie republiky na rok vo väzení a päť rokov zákazu duchovnej činnosti.

Židovská komunita bola tiež pod neustálou kontrolou. Označenie za sionistov, kozmopolitov či agentov Mossadu obmedzovalo nielen ich duchovné stretnutia, ale aj každodenný život.

V siedmej časti seriálu ŠtB: Prísne tajné budete počuť politológa Martina Slávika, pedagogičku Máriu Smrekovú, hercov Ľudmilu a Alfréda Swanovcov a etnológa Petra Salnera. Viac k téme cirkvi a Štátnej bezpečnosti nájdete aj v dvoch televíznych dieloch dokusérie ŠtB: Prísne tajné - Cirkev (ne)zlomená a Mier na zemi. Rozhlasovú verziu pripravili hudobný dramaturg Peter Markovský, a zo štúdia Zuzana Botiková a Pavol Prelovský.

Veriaci pod kontrolou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

veriaci pod kontrolou.jpg

Autorka: Zuzana Botiková; Foto: ŠTB: PRÍSNE TAJNÉ (TV verzia)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame