50. výročie misie Apollo 17 na Mesiaci

50. výročie misie Apollo 17 na Mesiaci

Príbeh venujeme 50. výročiu letu misie Apollo 17 na Mesiac, ktorá odštartovala 7. decembra 1972 a zatiaľ je aj poslednou výpravou. Lukáš Mano sa ale najskôr vráti na úplný začiatok dobývania Mesiaca, ktoré v Spojených štátoch amerických spustil prezident John Fitzgeral Kennedy.

50. výročie misie Apollo 17 na Mesiaci Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je to malý krok pre človeka, obrovský skok pre ľudstvo - povedal Neil Armstrong - prvý človek, ktorý vstúpil na povrch Mesiaca v roku 1969. Po ňom nasledovali ďalšie americké misie... Pred 50-timi rokmi, o tomto čase - teda 6. decembra vrcholili prípravy na štart Apolla 17. Ako Lukášovi Manovi povedal vesmírny nadšenec Pavol Horňák, táto misia nemala byť ani zďaleka posledným letom človeka na Mesiac. Ale napokon bola...

50. výročie misie Apollo 17 na Mesiaci - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj malé nožničky vedia spôsobiť veľký problém - ak ste v rakete, ktorá smeruje na Mesiac....7. decembra 1972, teda presne pred 50-timi rokmi, odštartovala svoj let misia Apollo 17. Hoci nepritiahla takú pozornosť médií ako prvá výprava Neila Armstronga, celý program amerických misií na Mesiaci istým spôsobom zavŕšila. Jej príbeh pripravil Lukáš Mano:

50. výročie misie Apollo 17 na Mesiaci - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už sme tu spomenuli slávny výrok prvého človeka na mesiaci - Neila Armstronga: "je to malý krok pre človeka, veľký skok pre ľudstvo". Ale viete, ako na svoje prvé kroky po mesačnom povrchu reagoval dosiaľ posledný návštevník?
50. výročie misie Apollo 17 na Mesiaci - 4 (A) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



O, môj bože, je to neuveriteľné, ale ožaruje ma Slnko...Toto zakričal Eugen Cernan - posádka Apolla 17 pristála na Mesiaci pred 50-timi rokmi - Lukáš Mano.

50. výročie misie Apollo 17 na Mesiaci - 4 (B) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Uplynulo 50 rokov, odkedy človek naposledy kráčal po Mesiaci - bol to človek so slovenskými koreňmi - Eugene Cernan /Judžin S_rnan/. Národný úrad pre letectvo a vesmír - známy ako NASA - však so svojimi medzinárodnými partnermi plánuje ľudí vrátiť späť na náš prirodzený satelit. Kedy sa tak stane - povie Lukáš Mano.

50. výročie misie Apollo 17 na Mesiaci - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto CANVA(568).jpg

Autor: Lukáš Mano; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame