Hračky made in Slovakia

Hračky made in Slovakia

Mnohí rodičia si pred Vianocami len povzdychnú: „naše deti majú úplne všetko...." a bezradne vstupujú do obchodov, alebo preklikávajú e-shopy. Hračky sú veľká radosť, ale aj veľký biznis. V záplave ázijskej produkcie sa poskromne, ale predsa len dajú nájsť aj slovenskí výrobcovia. Na ich príbehy sa pozrela Petra Strižková.

Hračky - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sofistikované robotické hračky, digitálne hry, drony, autá na diaľkové ovládanie – najmä nech to všetko bliká, hýbe sa a vrčí. Dnešný svet detí je taký. Ale aj drevená hračka si dokáže nájsť svoje detské rúčky. Viac povie v druhej časti príbehu s podtitulom Hračky.sk Petra Strižková.

Hračky made in Slovakia - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Človeče nehnevaj sa, Monopoly, Dostihy, Čierny Peter, pexeso, Uno, Beng, Osadníci …. to všetko sú kultové kartové a stolové hry, ku ktorým si za stôl sadajú už dlhé generácie /ľudí/. Veru – spoločenské hry nás zabávajú, občas aj nahnevajú /resp občas aj poriadne vytočia/ ale najmä nás spájajú. Večer strávený s najbližšími pri spoločenskej hre nie je nikdy mrhanie časom! Vie o tom aj Petra Strižková.

Hračky made in Slovakia - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Textilné bábiky, drevené stavebnice, hojdacie koníky, šúpolienky - je to pekné, ľudové, domáce. Ale čo takto smart hračky? Petra Strižková do príbehu Hračky.sk veľmi chcela nájsť aj modernú techniku. Pátrala - aj si zúfala - a už to chcela zabaliť s konštatovaním, že “u nás sa moderné hračky hodné 21. storočia nevyrábajú”, až narazila na slovenský dron a jeho vynálezcu:

Hračky made in Slovakia - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera robotický dron - dnes príbeh Hračky.sk zakončíme skutočným pokladom remeselnej ľudovej tvorby... Stará hora, Kunešov a predovšetkým Kyjatice - to sú tri lokality, kde sa v minulosti hromadne vyrábali drevené  - kyjatické hračky. Predstavuje Petra Strižková:

Hračky made in Slovakia - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Petra Strižková; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame