Osadné: rok po tragédii

Osadné: rok po tragédii

Pozývame vás do malebného Osadného. Je to dedinka „na kraji sveta“ - na slovensko-poľských hraniciach. Už 60 rokov tu funguje Domov sociálnych služieb pre mentálne postihnutých ľudí. Desaťročia si žil svojim pokojným tempom – až do roku 2021, keď tri dni pred Vianocami zachvátil domov požiar. Jeho následky boli mimoriadne tragické. Zahynulo sedem klientov...Petra Strižková sa po roku na miesto tragédie vybrala.

Osadné: rok po tragédii - 1(A) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



To bol tešiaci sa Marián....Riaditeľka Centra sociálnych služieb Zátišie Agáta Kováčová sa však pristavila aj pri Romanovi:

Osadné: rok po tragédii - 1(B) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tesne pred Vianocami uplynul rok od nešťastia v Osadnom. V Domove sociálnych služieb s mentálne postihnutými klientmi vypukol požiar, ktorý si vypýtal aj životy ľudí. Bola to tragická udalosť, ktorá otriasla celým Slovenskom a opäť otvorila otázku protipožiarnych opatrení v zariadeniach sociálnych služieb. Tie sa totiž často nachádzajú v starých budovách, ktoré majú ďaleko od súčasných bezpečnostných noriem. S Petrou Strižkovou sa teraz vráťme k udalostiam 21-ho decembra 2021.

Osadné: rok po tragédii - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je to už viac ako rok, čo vypukol požiar v Domove sociálnych služieb v Osadnom - v dedinke neďaleko Sniny. Krátko pred Vianocami tam jeden z mentálne znevýhodnených klientov podpálil matrac. Následky boli hrozné – 7 mŕtvych mužov. S Petrou Strižkovou sme sa na miesto tragédie požiaru vrátili. Poďme na ženské oddelenie, kde práve podávajú obed.   

Osadné: rok po tragédii - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Putujeme po stopách udalosti, ktorá pred vyše rokom spustila veľkú debatu o kvalite sociálnych zariadení na Slovensku. V Domove pre mentálne znevýhodnených ľudí v Osadnom horelo. Požiar spôsobil jeden z klientov, ktorý sa dostal k zapaľovaču a podpálil si matrac. Na následky ohňa zomrelo 7 mužov.

Osadné: rok po tragédii - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Posledný krát sa dnes vraciame do Osadného - medzi ľudí, ktorých zasiahla veľká tragédia spred vyše roka. Na Vianoce tam v domove sociálnych služieb pre mentálne znevýhodnených vypukol požiar. Zahynulo sedem klientov,  riaditeľ zariadenia si siahol na život. Petra Strižková sa s vedúcim domova, Mariánom Stankocim, vybrala na miestny cintorín. 

Osadné: rok po tragédii - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Petra Strižková; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame