Ďalšie autonómne vozidlo

Ďalšie autonómne vozidlo

Eiheidži - to je prvé mesto v Japonsku, v ktorom bude jazdiť nový typ autonómneho vozidla, vrchol samostatnosti vo verejnej doprave. Predstaví ho Richard Dedek:

Spektrum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V japonskom meste Eiheidži v prefektúre Fukui už teraz jazdia k známemu starobylému zen budhistickému chrámu tri čiastočne autonómne vozidlá, ktoré prepravujú turistov pomocou elektormagnetických indukčných vodičov. Ich rýchlosť je 12 km/h na trase dlhej šesť kilometrov. Získali si dôveru cestujúcich, takže radnica od apríla pustí do premávky autonómne vozidlo štvrtej úrovne, ktoré je na niektorých trasách schopné jazdiť bez zásahu človeka. Vyzerá to ako malý autobus, je vybavený kamerami a senzormi, využíva umelú inteligenciu a je schopné rozpoznať, že mu niečo stojí v ceste. Dokonca varuje chodcov, že sa blíži. Cieľom japonskej vlády je spustiť automatizované služby štvrtej úrovne do apríla 2025 vo viac než 40-tich oblastiach v krajine.

Prví európski poľnohospodári nemali pokojný život. V neolite ich príchod z Turecka sprevádzalo veľa zlomených končatín a rozbitých hláv. Archeológovia sa zamerali len na údery tupým predmetom, preštudovali viac ako 2300 kostier zo 180tich miest Európy a zistili, že desatina z nich bola zranená zbraňou. Niektoré oblasti boli od roku 6 tisíc až 4 tisíc pred našim letopočtom vrcholom násilia a konfliktov, pri ktorých zanikali celé komunity. Výsledky tak isto naznačujú, že prechod od lovu k poľnohospodárstvu bol zároveň vznikom vojen ako ich poznáme dnes. Podľa archeológov, s poľnohospodárstvom prišla nerovnosť a tí, ktorým sa darilo menej sa občas zapájali do nájazdov a kolektívneho násilia.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame