Netradičné alebo zabudnuté plodiny

Netradičné alebo zabudnuté plodiny

Kukurica, zemiaky, pšenica, repka či jablká - stretávame sa s nimi bežne na našich poliach a v sadoch. Vedeli ste ale, že po druhej svetovej vojne sa u nás pestovala ryža? Nedávno aj bavlna - či exotické kiwi… V príbehu Petry Strižkovej sa vyberieme za farmármi, gazdami a poľnohospodármi, ktorí sa rozhodli vyskúšať na slovenské pomery netradičné,  alebo už zabudnuté plodiny.

Netradičné alebo zabudnuté plodiny - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V Príbehu na týždeň sú v našej pozornosti netradičné, neznáme alebo už zabudnuté rastliny. Včera sme sa rozprávali s pestovateľkou ľanu, dnes sa vyberieme za rastlinkou, ktorá nemá od ľanu až tak ďaleko. V Piešťanoch, na 30 hektárovom gazdovstve, hospodári  agronóm a šľachtiteľ Ľubomír Pastucha. Jeho doménou sú strukoviny, ale zamiloval si aj konopu siatu. Petra Strižková sa s ním stretla v jedno veterné predpoludnie priamo na konopnom políčku.

Netradičné alebo zabudnuté plodiny - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tento týždeň navštevujeme farmárov, gazdov a hospodárov, ktorí sa rozhodli pestovať netradičnú, neznámu alebo dokonca exotickú rastlinu. Taký je aj rakytník. Domov má v Himalájach, ale rozšíril sa do celého sveta. U nás je ale celkom krátko - prvé rakytníkové kry sme totiž vysadili až v 21. storočí.  Prvenstvo patrí Poľnohospodárskemu družstvu Tvrdošovce v okrese Nové Zámky, ktoré začalo plantážovo pestovať Rakytník rešetliakový. Sad má viac ako 12 hektárov a obzrieť si ho bola aj Petra Strižková – najskôr ale malá ponuka dobrôt.

Netradičné alebo zabudnuté plodiny - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Drž sa tradície, ale neboj sa nového -  to je heslo, ktoré razia už tri generácie gazdov na Spiši,  pri prameni potoka Odorica. Tamojšia ekofarma je predovšetkým bylinkovým kráľovstvom, ale nájdeme tam aj netradičné druhy, akými sú arónia alebo korkovník. Lukáš Mano oslovil majiteľku Zuzanu Homolovú.

Netradičné alebo zabudnuté plodiny - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Celý týždeň sme putovali po Slovensku a rozprávali sa s poľnohospodármi, ktorí dali šancu menej známym rastlinám. Rozhodli sa gazdovať inak a do zeme zasiali netradičné semienka.  Vyrástol z nich  ľan, konopa,  rakytník alebo arónia. Dnes to bude matka šľachtenej pšenice - dvojzrnka.  Viac už Petra Strižková:  

Netradičné alebo zabudnuté plodiny - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Petra Strižková, Lukáš Mano, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame