Rok vojny na Ukrajine

Rok vojny na Ukrajine

V tomto týždni si pripomenieme rok nezmyselnej vojny na Ukrajine, ktorú 24. februára 2022 napadlo Rusko. Výsledkom sú nateraz desaťtisíce mŕtvych vojakov, civilistov - medzi nimi aj detí. Nehovoriac o škodách na majetku či infraštruktúre a veľkom počte odídencov, ktorí z obavy o život museli opustiť rodnú krajinu. Od vypuknutia konfliktu sa tejto téme intenzívne venujeme aj v našom vysielaní. Niečo z toho teraz ponúkne Lukáš Mano:

Rok vojny na Ukrajine Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Takto pred rokom sa schyľovalo k tomu, čomu veril málokto - k nezmyslenému napadnutiu krajiny v našom susedstve. Ruské tanky prekročili hranice a s prvými výstrelmi sa začala aj veľká vlna utečencov. Na našich hraniciach bol vtedy aj dnes Lukáš Mano.

Rok vojny na Ukrajine - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Takmer 110 tisíc - taký je podľa štatistík Ministerstva vnútra počet udelených dočasných útočísk od 1. marca vlaňajšieho roka. Mnohí ľudia hneď v prvých dňoch po ruskej nvázii poskytli vojnovým utečencom strechu nad hlavou -  v čase, keď sa ešte ani nechyrovalo o štátnom príspevku na ubytovanie. Vtedy aj dnes nahrávala - Lenka Leláková:

Rok vojny na Ukrajine - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vraciame sa v ňom k situácii spred roka, keď ruské vojská prekročili hranice Ukrajiny - a k nám sa utiekali státisíce ľudí. Mnohí z nich tu našli svoj prechodný domov a ďalším krokom bolo - hľadanie práce. Slovo má Mária Petríková.

Rok vojny na Ukrajine - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Venovali sme ho smutnému výročiu ruskej invázie na Ukrajinu. Hoci to Rusko mesiace popieralo a svet neveril, že je takéto čosi možné - naši východní susedia sa presne pred rokom, 24. februára 2022, prebudili na zvuky bombardovania a ostreľovania... Európa sa opäť stala bojiskom. Aj my sme okamžite reagovali na vojnu v susedstve - Lukáš Mano.

Rok vojny na Ukrajine - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: L. Mano; L. Leláková, M. Petríková: Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame