Tvár dieťaťa ako test na alkohol počas tehotenstva

Tvár dieťaťa ako test na alkohol počas tehotenstva

Časté pitie alkoholu počas tehotenstva dieťaťu výrazne škodí. Vedci teraz zistili ako je to s príležitostným pitím alkoholu. Pokračuje Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Ak matky pijú počas tehotenstva, nastáva u detí porucha fetálneho alkoholového spektra - FASD. Je to kombinácia spomaleného rastu, nervového postihnutia a viditeľne abnormálneho vývoja tváre. Nasledujú kognitívne poruchy, ADHD, problémy s učením, pamäťou a oneskorením reči. Ako je to s príležitostným pitím alkoholu? Nový výskum vedcov z Erasmus Medical Centre v Rotterdame odhalil, že niektoré z príznakov  FASD sa prejavuje aj u detí matiek, ktoré pili alkohol tri mesiace pred tým, ako otehotneli ale počas tehotenstva s pitím prestali. Dokonca aj v tom prípade, ak vypili menej ako 12 gramov alkoholu týždenne - čo zodpovedá deci vína alebo tretine piva. Všetko sa zapíše na tvári dieťaťa, najčastejšími znakmi sú vytočená špička nosa, skrátený nos, vystrčená brada a vytočené spodné viečko. Táto súvislosť sa dá odhaliť približne do 13-teho roku dieťaťa.

Ľadová plocha na Antarktíde dosahuje svoje minimum začiatkom marca, prípadne koncom februára, vedci to pozorujú od roku 1979. Tento rok bol rekordný - Antarktída ešte nemala tak málo ľadu - 13. februára klesol rozsah antarktického morského ľadu na 1,91 miliónov kilometrov štvorcových. Minulý rok mala 25. februára Antarktída o 10 tisíc kilometrov štvorcových  viac ľadu, a bolo to prvý raz, keď ľadová plocha klesla pod dva milióny kilometrov štvorcových. Zdá sa, že vedci v tomto smere nemajú dobré správy -  podľa modelov je prekročený takzvaný bod zlomu, keď sa ľadovce neobnovujú a ich roztápanie sa nedá zastaviť.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame