Dvíhate dosku na WC?

Dvíhate dosku na WC?

Vyzerá to tak, že boj o dvihnutú alebo zloženú dosku na wc bude o pár rokov už len spomienkou. Vysvetlí nám to Rado Tomeš:

SPEKTRUM 27.02.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Stále viac odborníkov nabáda mužov, aby močili posediačky. My sme si vzali ako príklad technických inžinierov a urológov. Technickí inžinieri, konkrétne mechanici, vo svojej štúdii predviedli, že prúd moču sa po 8-mich až 15-tich centimetroch začína rozpadávať na kvapky, tie začnú narážať jedna do druhej, čo spôsobí, že sa rozprsknú pod veľkým uhlom a pokojne sa môžu dosťa v malej kúpeľni na zubnú kefku. Problém nie je moč. Problémom je baktéria  E.coli, ktorá môže prežívať práve v kúpeľniach a na toaletách a veľmi dobre sa viaže práve na sterilný moč. S ďalšou štúdiou povzbudzujú mužov, aby močili v sede, urológovia z lekárskeho centra v Leidene. Prišli na to, že v sede sa mužovi rýchlejšie a dôkladnejšie vyprázdni močový mechúr.

Z dvadsiatich oblastí, ktoré sú najviac ohrozené klimatickou zmenou je 16 v Číne, vrátane troch najrizikovejších.  Analýzu zverejnil medzinárodný inštitút XDI, ktorý sa špecializuje na vyhodnocovanie klimatických hrozieb a ich ekonomických dopadov. Podľa analýzy sú najviac ohrozenými oblasťami tie, ktorým hrozia roblémy so stúpajúcou hladinou vody a s extrémnym počasím. Na druhom mieste sú po Číne Spojené štáty. Najviac ohrozeným štátom je Florida, nasleduje Kalifornia a Texas.  Do prvej 50-ky najohrozenejších oblastí sa dostalo deväť regiónov Indie, aj argentínske Buenos Aires. V Európe je rizikovou investíciu z pohľadu klímy a extrémneho počasia nemecké Dolné Sasko.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame