Výnimočné ženy

Výnimočné ženy

Nie je to tak dávno, čo ženy museli bojovať o svoje miesto pod slnkom. Dnes je to lepšie, ale prekážky ešte stále existujú. Spoznajte príbehy tých, ktoré to dokázali a zapísali sa do 30 – ročnej histórie moderného Slovenska. Dáša Omastová začne s dámami, ktoré už roky vytrvalo bojujú za práva žien.

Výnimočné ženy - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme v ňom o výnimočných ženách - a dnes si užijeme trochu eufórie /ktorá patrí ku športu/... Slovensko od vzniku samostatnej republiky preslávili svojimi úspechmi desiatky športovkýň. Biatlonistka Anastasia Kuzminová má šesť olympijských medailí, vodná slalomárka Elena Kaliská dve zlaté, Natália Hejková je najúspešnejšou trénerkou basketbalovej Euroligy a mohli by sme hovoriť aj o ďalších výnimočných Slovenkách. Svetlana Barátová ponúkne v nasledujúcich minútach príbeh legendy z bazéna a kráľovnej lyžiarskych svahov. 
Výnimočné ženy - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V príbehu o inšpiratívnych ženách dnes nazrieme do vedeckej oblasti, v ktorej našla svoje uplatnenie aj sociálna psychologička Barbara Lášticová. Ku psychológii sa dostala cez divadlo, v ktorom sa učila pracovať s emóciami. Mária Petríková ju navštívila na pracovisku - v Ústave výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied:

Výnimočné ženy - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes budeme hovoriť o priekopníckej práci žien v oblasti medicíny:

Výnimočné ženy - 4 (A) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Pri mikrofóne Lenky Lelákovej je lekárka Kristína Križanová, zakladateľka a prvá primárka oddelenia paliatívnej starostlivosti v Národnom onkologickom ústave. Momentálne si už s manželom užívajú vnúčatá - ale popri tom ešte stále pracuje v mobilnom hospici a navštevuje pacientov doma: 

Výnimočné ženy - 4 (B) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme venovali ženám, ktoré prekonali mnohé prekážky či predsudky, uspeli vo svojom odbore a zapísali sa do tridsaťročnej histórie samostatného Slovenska. Dáša Omastová na záver ponúka rozprávanie dám, ktoré sa dostali na najvyššie politické posty, na čelo našej krajiny.

Výnimočné ženy - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Dáša Omastová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame