Stačí jedenásť minút pohybu denne

Stačí jedenásť minút pohybu denne

Hýbať sa treba, už jedenásť  minút pešej chôdze zabráni každému desiatemu úmrtiu, a to už sa naozaj oplatí. Viac nám povie Rado Tomeš:

Spektrum 8.3.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Vedci z Cambridgeskej univerzity analyzovali stovky štúdií o výhodách fyzickej aktivity pre naše zdravie.  Zhodli sa na tom, že je lepší aspoň nejaký pohyb ako vôbec žiadny a mysleli tým aspoň 75 minút týždenne. To je len 11 minút denne a mala by to byť taká činnosť, pri ktorej sa aspoň zľahka zadýchate -  rýchla chôdza, pomalší beh, len tak zľahka ísť na bicykel. Alebo sa naháňať s deťmi v parku. Stačí tých jedenásť minút a predídeme každému desiatemu úmrtiu, môžeme zabrániť každému dvadsiatemu kardiovaskulárnemu ochoreniu a takmer každému tridsiatemu ochoreniu na rakovinu. Keby sme cvičili tak, ako je odporúčané, aspoň 150 minút týždenne - čo je asi 21 a pol minúty denne, predídeme jednému zo šiestich úmrtí.  Pravidelné cvičenie je dobré pre srdce, znižuje krvný tlak a zlepšuje spánok.

Stredoamerickí Aztékovia budovali veže z ľudských lebiek a táto prax dosiahla skutočne masový rozmer. Podľa toho, čo o Aztékoch vieme, väčšina ľudí, ktorých obetovali boli nepriatelia alebo otroci. Tieto rituály mali hlboký mystický význam, išlo v podstate o akúsi rekonštrukciu historickej bitky ale v omnoho krvavejšej podobe. Išlo o bitku medzi bohom Slnka a jeho sestrou, bohyňou Mesiaca. Podľa podrobnejšieho výskumu veže z lebiek v Tenochtitláne, bolo 38% lebiek zoťatých ženám, archeológovia s takým vysokým počtom ani nepočítali. Vyzerá to tak, že rituál posvätnej bitky vykonávali Aztékovia verne aj obsadením pohlaví.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame