Viktor Kubal - 100 rokov

Viktor Kubal - 100 rokov

Venujeme ho výtvarníkovi, režisérovi, zabávačovi - zakladateľovi slovenského animovaného filmu a kresleného humoru - Viktorovi Kubalovi. Pripomenieme si jeho blízke veľké výročie - spolu s Petrou Strižkovou:

Viktor Kubal - 100 rokov - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Príbehu Petry Strižkovej si pripomíname nedožité sté narodeniny Viktora Kubala. Stačí sa pozrieť na kreslený vtip, obrázok, či animovaný film a hneď je  jasné, kto je autor. Nestor slovenského animovaného filmu sa preslávil aj vo svete - ale u nás ho poznal doslova každý - aj preto, že bol skvelý zabávač:

Viktor Kubal - 100 rokov - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už o pár dní – 20.marca – uplynie sto rokov od narodenia Viktora Kubala. Petra Strižková prináša portrét skvelého animátora a výtvarníka, ktorý svojimi kreslenými filmami a vtipmi prinášal radosť. Humor mu pomáhal prežiť aj osobné ťažkosti – napríklad obdobie, keď ho v 60-tych rokoch vyhodili z obľúbeného satirického časopisu Roháč. Viktor Kubal mladší spomína, že tento odchod znášal ťažko.

Viktor Kubal - 100 rokov - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viktor Kubal - 100 rokov - 4 (A) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Takto popisoval Viktor Kubal svoje stretnutie s policajtami. Príbeh o nestorovi slovenského kresleného filmu pripravila Petra Strižková.  

Viktor Kubal - 100 rokov - 4(B) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Máme pred sebou poslednú časť príbehu Petry Strižkovej ku storočnici majstra Kubala. Jeho kreslené vtipy, animované filmy aj anekdoty sa dajú pozerať, či počúvať dlhé hodiny. Typická bola jeho reč i výzor - a la Albert Einstein.    
Hovorí jeho syn:  

Viktor Kubal - 100 rokov - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto CANVA(1609).jpg

Autorka: Petra Strižková; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame