Nová choroba vtákov sa volá plastikóza

Nová choroba vtákov sa volá plastikóza

Vedci objavili u morských vtákov novú chorobu, ktorú spôsobujú iba plasty. Choroba už dostala aj názov, volá sa plastikóza a povie nám o nej Rado Tomeš:

Spektrum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Vedci z britského Prírodovedného múzea zistili, že keď vtáci prehltnú malé kúsky plastov, v ich tráviacom trakte vzniká zápal, ktorý časom prerastie do chronického a vedia k deformáciám a jazvám na tkanivách. To sa podpisuje na tom ako vtáci trávia potravu, ako rastú a aká je ich šanca na prežitie. Ide o prvý prípad fibrózy, ktorú vyvolali výhradne plasty. Prírodné materiály tieto problémy vtákom nespôsobujú. Plastikóza vtákom postupne poškodzuje žľazy v prvej časti vtáčieho žalúdka, proventrikule. Vtáci sú náchylnejší na infekcie, majú zhoršenú schopnosť trávenia a nedokážu dobre vstrebať niektoré vitamíny. Podľa vedeckej správy je znečistenie plastmi také rozšírené, že sa plastikóza objavuje v rôznych skupinách vtákov, trpia ňou už mladé jedince, vedci predpokladajú, že to spôsobuje ich kŕmenie potravou, ktorá už je znečistená plastmi.

Ľudia sa môžu začať chystať do vesmíru, NASA oznámila, že spustí projekt Artemis II a zverejnila čiastočné výsledky misie Artemis I. Technici začali analyzovať obrovské množstvo dát hneď ako v decembri dopadol modul Orion do Tichého oceánu. Aj keď sú len na začiatku, doterajšie kontroly ukázali väčšie poškodenie nosnej rakety, než sa očakávalo a zaznamenali odchýlky pri opotrebovaní tepelného štítu pri návrate do atmosféry. Ani jedno z týchto zistení nepredstavuje zásadnú prekážku pre spustenie misie s posádkou.   Misiu Artemis II, počas ktorej modul obletí Mesiac s posádkou spustia v novembri v roku 2024.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame