Po USA sa šíri pleseň Candida auris

Po USA sa šíri pleseň Candida auris

Spojenými štátmi sa šíri pleseň, na ktorú nezaberajú lieky. Vedci upokojujú ľudí - žiadna apokalypsa nás určite nečaká. Rado Tomeš nám povie viac:

Spektrum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Candida auris je huba, ktorá sa rýchlo šíri jednotlivými štátmi USA, lekári a experti na verejné zdravie vo svojej správe konštatujú, že na to krajina nie je pripravená a je potrebné nad plesňou zlepšiť dohľad. Všetko komplikuje fakt, že na pleseň nezaberajú žiadne lieky. Táto kvasinka neexistovala pre medicínu do roku 2008, potom sa odrazu objavila na viacerých miestach a naraz. Kvasinka Candida auris spôsobuje ochorenie veľmi podobné chrípke, vysokú horúčku a zimnicu. Ak je imunitný systém oslabený a nedokáže infekciu poraziť, tá sa šíri ďalej a môže priniesť ďalšie zdravotné problémy podľa toho, aké orgány napadne. Najväčšiemu riziku sú vystavení tí, ktorí už majú nejaké vážnejšie zdravotné problémy a narušenú imunitu. Pôvodne sa nákaza obmedzovala na New York a Chicago, keďže sa šíri v komunitách, už ju zaznamenali vo viac než polovici štátov v USA. Podľa vedcov netreba podliehať panike, zdravý človek si s infekciou poradí.

Príliv veľmi teplého vzduchu zasiahol rozsiahle oblasti juhovýchodnej a východnej Číny, Kórejského poloostrova, Japonska a čiastočne aj Vietnamu. Hlavná vlna teplého počasia prišla minulú stredu, marcový teplotný rekord namerali na piatich staniciach, v Osake bolo viac ako 25 stupňov Celzia, prvý letný deň tam tak skoro namerali prvý krát v histórii 140 ročného merania. V juhokórejskom Soule bolo tiež 25 stupňov, v čínskom meste Chegmai namerali 40 stupňov, na Taiwane takmer 37 stupňov a vo vietnamskom meste Kim Boi padol teplotný rekord 41,4 stupňov Celzia. A to ešte nenastúpil El Nio, ktorý so sebou prinesie v najbližších mesiacoch ďalšie vysoké teploty.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame