Stalo sa pred... 23. - 29. apríl

Stalo sa pred... 23. - 29. apríl

Nedávno sme spomínali na okrúhle výročie smrti nášho najväčšieho ľudového hrdinu. Dnes si s Borisom Koreňom pripomenieme jeho najvýraznejšieho filmového predstaviteľa.

Stalo sa pred... 23. - 29. apríl Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


K rusínskej národnosti sa dnes hlási viac ako 60 tisíc obyvateľov Slovenskej republiky. Prečo to Boris Koreň spomína? Dozviete sa o chvíľu  v druhej časti našej rubriky.

Stalo sa pred... 23. - 29. apríl Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 220 rokmi, 24. apríla 1803, sa narodil kultúrny pracovník, gréckokatolícky kňaz, pedagóg, básnik, dramatik a publicista Alexander Duchnovič. Ja jedným z najvýznamnejších predstaviteľov rusínskeho národného obrodenia.

- pred 115 rokmi, 28, apríla sa vo vtedajšom Československu narodil nemecký podnikateľ Oskar Schindler. Tým, že zamestnával vo svojej firme Židov a ochraňoval ich, sa mu ich podarilo viac ako tisíc zachrániť pred transportmi do koncentračných táborov a teda pred takmer istou smrťou. Za tento čin mu bol udelený titul Spravodlivý medzi národmi.

- pred 110 rokmi, 23. apríla 1913, sa narodila operetná speváčka, šansonierka a herečka Ljuba Hermanová

- pred 85 rokmi, 27. apríla 1938, sa narodil filmový režisér, scenárista a pedagóg Dušan Hanák. Podpísal sa pod významné diela slovenského dokumentárneho aj hraného filmu. Jeho dokument Obrazy starého sveta je jedným z najoceňovanejších slovenských filmov.

- pred 40 rokmi, 23. apríla 1983, zomrel slovenský herec, scenárista a režisér Paľo Bielik. Preslávil sa stvárnením Jánošíka vo filme Martina Friča z roku 1935, kde stvárnil hlavnú úlohu. Režijne je podpísaný pod filmy Vlčie diery, Kapitán Dabač, Štyridsaťštyri, Varúj a ďalšie.

- pred 5 rokmi, 24. apríla 2018, zomrela jedna z prvých speváčok slovenských tanečných piesní Bea Littmanová. Od začiatku 50. do polovice 60. rokov patrila medzi najpopulárnejšie slovenské speváčky.

Autor: Boris Koreň; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame