Umelá inteligencia číta myšlienky

Umelá inteligencia číta myšlienky

Skvelý výsledok dosiahli neurológovia z Texaskej univerzity v Austine. Spolu s inžiniermi vyvinuli prístroj, ktorý umožní umelej inteligencii dekódovať myšlienky na základe skenovania mozgu. Rado Tomeš nám povie viac:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 
Skupina vedcov vyvinula dekodér, ktorý nečakane presne prepisuje záznamy mozgových skenov na písané slovo. V podstate dokáže čítať myšlienky. Použili na to program umelej inteligencie, ktorý sa naučil analyzovať snímky ľudského mozgu keď ľudia čítajú, hovoria alebo premýšľajú. Nebolo to jednoduché, dobrovoľníci boli k dispozícii v skeneri 16 hodín a počúvali podcasty. Program pritom sledoval ich mozog pri vyslovovaní slov a viet. Potom pripojili program na magnetickú rezonanciu a snímali mozog dobrovoľníka v reálnom čase. Dekodér dokázal rekonštruovať myšlienky a prepísať ich s neuveriteľnou presnosťou. V ďalšom pokuse dokázal prepísať obsah filmu len  sledovaním mozgu človeka, ktorý ten film pozeral. Autori štúdie chcú svoj prístroj využiť pri rehabilitácii ľudí, ktorí prišli po mozgovej príhode o schopnosť komunikovať.
 
Vyzerá to tak, že budúcnosť patrí hubám. Už teraz patria medzi najväčších likvidátorov poľnohospodárskych plodín, čo sa týka ryže, pšenice, kukurice, sóje a zemiakov, hubové infekcie spôsobia za jeden rok také straty, ktoré by inak uživili stovky miliónov ľudí. Vedci z Exeterskej univerzity v Spojenom kráľovstve vydali správu, v ktorej varujú pred dopadom rôznych plesní na kondíciu rastlín na výrobu potravín na celom svete. V dôsledku klimatickej krízy sa teplota zvyšuje a huby sa presúvajú smerom k pólom. Posledných 30 rokov sa hubové patogény presúvajú do vyšších zemepisných šírok rýchlosťou 7 metrov za rok. Napríklad trávová hrdza, ktorá bola v minulosti len v trópoch, je v súčasnosti rozšírená v celej Európe.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame