Záchrancovia kaštieľov

Záchrancovia kaštieľov

Tentoraz zavítame medzi ľudí, ktorí nabrali odvahu... veľkú odvahu! Rozhodli sa totiž vložiť svoje peniaze do polorozpadnutých kaštieľov. Vybrali sme 5 zničených historických pamiatok, ktoré našli svojich záchrancov. Začíname na Dolnom Zemplíne v obci Senné. Krásne miesto, krásny kaštieľ, ale ako zistila Petra Strižková, žiadna romantika to nebola...

Záchrancovia kaštieľov - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

1_02082018_kastiel_senne543872.jpg


V našej pozornosti sú kaštiele, ktoré vstali z popola – alebo ak chcete – hrobárovi priamo z lopaty. Dnes sa vyberieme do Hronseku neďaleko Banskej Bystrice. Túto obec preslávil drevený artikulárny kostol, ktorý je na zozname svetového kultúrneho dedičstva Unesco. Okrem neho je tu aj barokový kaštieľ, ktorý naliehavo čaká na rekonštrukciu, a ešte jedna vzácna pamiatka: vodný hrad. Ten „padol do oka“ jednému mladému historikovi umenia. Jeho príbeh nám porozpráva Petra Strižková.

Záchrancovia kaštieľov - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri našom pátraní po pozoruhodných obnovách chátrajúcich kaštieľov sa presúvame do tokajskej oblasti, len niekoľko kilometrov od slovensko-maďarských hraníc. Na okraji obce Borša stojí renesančný kaštieľ – svojím príbehom, obnovou a využitím sa radí k tomu najlepšiemu, čo u nás máme. Dôvody povie Petra Strižková.

Záchrancovia kaštieľov - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vraj tu kedysi mnísi zúfalo hľadali vodu. Keď ju našli, z vďačnosti miesto nazvali „máme vodu radi” – Voderady! – toľko legenda. Faktom je, že voderadský kaštieľ v okrese Trnava je najstaršou budovou obce, ale dodnes sa presne nevie, kedy a kto ju postavil. Veľmi dobre však vieme, aký príbeh sa viaže s jeho súčasnou rekonštrukciou.

Záchrancovia kaštieľov - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je to prekvapujúci pohľad – rozsiahly a pôsobivý kaštieľ sa nachádza v centre obce. Ide o architektonický unikát s centrálnou kúriou a štyrmi samostatnými baštami. Nebudeme napínať – ideme do Chtelnice v okrese Piešťany. Petru Strižkovú zaujala záchrana tamojšieho kaštieľa.

Záchrancovia kaštieľov - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Petra Strižková; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame