Stalo sa pred... 27. mája - 2. júna

Stalo sa pred... 27. mája - 2. júna

Umelecký preklad, film, šport aj história - v nasledujúcich dňoch si budeme pripomínať niekoľko okrúhlych výročí. Viac už Boris Koreň.

Stalo sa pred... 27. mája - 2. júna Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Už 70 rokov uplynulo do udalosti, ktorú zvykneme nazývať aj krádežou storočia. Aj o nej bude Boris Koreň hovoriť v druhej časti rubriky.

Stalo sa pred... 27. mája - 2. júna Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


- pred 200 rokmi, 31. mája 1823, prišiel na svet katolícky kňaz, publicista, pedagóg a matematik Martin Čulen. Autor prvých slovenských literárnych dejín Jaroslav Vlček ho nazval druhým Štúrom.

- pred 105 rokmi, 30. mája 1918, podpísali zástupcovia slovenských a českých emigrantských organizácií Pittsburskú dohodu, ktorá zohrala významnú úlohu pri Československej republiky

- pred 110 rokmi, 27 mája 1913, sa narodil literárny vedec, prekladateľa a dramaturg Jozef Felix

- pred 80 rokmi, 27. mája 1943, prišiel na svet herec Luděk Sobota. Účinkoval v desiatkach populárnych československých komédií.

- pred 80 rokmi, 30. mája 1943, sa narodil všestranný spevák, džezmen a organizátor hudobného života Peter Lipa. V jeho repertoári môžeme nájsť okrem džezu aj swing, šansón, spirituál, ale aj rock a popové vplyvy.

- pred 70 rokmi, 29. mája 1953, novozélandský horolezec Edmund Hillary ako prvý v sprievode nepálskeho šerpu Tenzinga Norgaya vztýčili zástavu na vrchole najvyššej hory sveta Mount Everest.

- pred 70 rokmi, 1. júna 1953, vtedajšia komunistická vláda v Československej republike uskutočnila peňažnú reformu. Snažila sa tak vyriešiť katastrofálny nedostatok spotrebného tovaru a zvýšiť kúpnu silu obyvateľstva, zrušiť prídelový systém a zastaviť čierny trh. Historici a publicisti ju často označujú ako krádež storočia, pretože pripravila o úspory milióny obyvateľov.

Autor: Boris Koreň; Foto: PIXABAY/Simon

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame