Dievčatko našlo vzácny artefakt

Dievčatko našlo vzácny artefakt

Veda miluje náhody, takže možno nebude prekvapením, keď sa stane objaviteľkou vzácneho artefaktu osem ročná školáčka. Viac povie Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Osemročná Elise z nórskeho Vestlandu sa hrala sa kamarátmi v piesku keď natrafila na niečo veľmi ostré, čo vyzeralo ako kameň. Odniesla to učiteľke, a tej sa zazdalo, že sa predmet podobá na niečo, čo videla v múzeu. Privolaní archeológovia boli nadšení, ukázalo sa, že ide o neolitickú dýku starú zatiaľ len podľa odhadu okolo 5000 rokov.  Podľa nich sa tento konkrétny druh čepelí vyskytoval najmä pri obetinách. 15 centimetrov dlhá čepeľ je vyrobená z kameňa, ktorý sa v Nórsku bežne nevyskytuje, archeológovia si myslia, že ide o export z Dánska. Hneď zrealizovali výkopy a nenechali na pieskovom ihrisku kameň na kameni, nič podobné však už nenašli. Ako sa dostal tento vzácny artefakt do pieskoviska, zostáva záhadou.

Usporiadanie bubliniek je v jednotlivých nápojoch rôzne. V pive stúpajú bublinky v kužeľovitých zoskupeniach, v pravom šampanskom zvyčajne stúpajú na hladinu jedna po druhej, v elegantných líniách. Fyzici z Brownovej univerzity sa trochu pohrali a nakoniec z toho bol seriózny výskum. Za pekné bublinkové línie sú zodpovedné surfakanty - látky s aktívnym povrchom, ktoré svojim pôsobením znižujú povrchové napätie medzi rozhraniami rôznych látok v šampanskom - v tomto prípade vyrovnávajú tlaky medzi šampanským a bublinkami a práve to má za následok, že sa tie bublinky pohybujú v jednej línii. Okrem toho má na pohyb bubliniek vplyv aj ich veľkosť. Keď sú bublinky väčšie, pohybujú sa v stabilných líniách.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame