Nádej pre pacientov s cukrovkou I. typu

Nádej pre pacientov s cukrovkou I. typu

Konkrétne príčiny cukrovky I. typu stále nepoznáme, vedci však prinášajú pacientom výbornú správu. Vyzerá to tak, že pomôcť by im mohli ich vlastné kmeňové bunky zo žalúdka. S podrobnosťami nás zoznámi Rado Tomeš:

Spektrum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tím lekárskej fakulty americkej Cornellovej univerzity sa zameral na žalúdočné kmeňové bunky , ktoré sú zodpovedné za udržovanie tkanív tráviacej sústavy. Okrem iného každých sedem dní obnovia vnútro žalúdka a čriev. Rovnako sú schopné sa premeniť do podoby takzvaných entero-endokrinných buniek, ktoré v tráviacej sústave vylučujú hormóny. Vedci upravili ľudské žalúdočné kmeňové bunky tak, aby reagovali na hladinu glukózy v krvi a v prípade potreby vylučovali inzulín, ako to robia zdravé beta bunky v pankrease. Tieto bunky odobrali priamo zo žalúdka pomocou bežného endoskopu. Ide o výsledok dlhodobého výskumu, ktorý trval dlhšie ako 15 rokov a jeho závery zverejnil vedecký časopis Nature Cell Biology. Teraz už len ide o získanie povolenia na klinické testy.

NASA zriadila ešte minulý rok komisiu zloženú z bývalých kozmonautov a špičkových vedcov, aby sa zaoberali neidentifikovanými lietajúcimi predmetmi, ktoré znervózňujú verejnosť a prispievajú k šíreniu rôznych dezinformácií. Zároveň však pripustila, že komisia by mohla počas podrobného skúmania jednotlivých predmetov prísť aj na zaujímavé zistenia. Netrvalo dlho a máme tu prvé vyjadrenia komisie - presnejšie prvé oficiálne. Predseda komisie expertov David Spergel vyhlásil, že komisii chýbajú kvalitné dáta. Ich zhromažďovanie zo strany štátnych inštitúcií bolo veľmi nesystematické a fragmentované, väčšinou na prístrojoch, ktoré neboli určené na zber vedeckých údajov. Zdá sa, že väčší úspech by mohla mať komisia, ktorá vznikla pri americkom ministerstve obrany, tá totiž skúma UFO z dát, ktorí zhromaždila americká armáda.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame