Štúdio svet - 6.9.2014

Štúdio svet - 6.9.2014

Okolo sveta za 55 minút...

Azda každý na Slovensku pozná hovorový výraz: čo si maďar?   Tento prívlastok písaný s malým em sa vraj často používa v takzvanom subštandardnom jazykovom prostredí a zrejme aj preto sa ocitol v najnovšom Slovníku slangu a hovorovej slovenčiny. Jeho vydavateľ vopred varoval, že ide o zbierku výrazov, z ktorých niektoré sú mimoriadne expresívne. A práve tie vyvolali veľmi ostrú diskusiu aj na internete v Maďarsku. Ako to už býva, jedni sú urazení iní zas prejavujú toleranciu s tým, že etnické podrývanie najmä medzi susednými národmi netreba brať vážne, ale skôr s humorom. Myslí si to aj Gregor Martin Papucsek.

papucsek Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mesto Kiruna za Severným polárnym kruhom sa pýši viacerými superlatívmi. Je to mesto, v ktorom je najväčšia podzemná baňa na ťažbu železnej rudy na svete, rozlohou je to najväčšie mesto  a najsevernejšie položené sídlo mestského typu vo Švédsku. Kiruna je však výnimočná aj tým, že veľkú časť mesta presťahujú 3 kilometre smerom na východ. Ťažba v bani totiž spôsobuje zosuvy pôdy a môže byť pre obyvateľov nebezpečná. Atmosféru švédskeho severu priblíži Anna Repková.

repkova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Indonézia je tropický raj, ktorý priťahuje nielen turistov z celého sveta. Je tiež obľúbená destinácia výrobcov cigariet, za čo si vyslúžila ironickú prezývku Disney Land tabakového priemyslu. Pre slabú reguláciu sa návykové výrobky početných tabakových fabrík často dostávajú aj do rúk detí a maloletých. Indonézsku realitu fajčenia od skorého veku priblíži Vlado Maťo.

mato Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už ste niekedy pili púštne víno? Za posledných 15 rokov vzniklo v Izraeli niekoľko vinárstiev uprostred vyprahnutej púšte Negev. V ich blízkom či vzdialenom okolí niet ani stopy po zdroji vody, no napriek tomu sa tam viniču mimoriadne darí. Jeho pestovatelia tak spĺňajú víziu o rozkvitnutej púšti prvého izraelského premiéra Davida Ben Guriona. Podľa miestnych vinárov má púštne víno špecifickú chuť, ktorú vína z tradičných oblastí nemajú. Jedno z vinárstiev uprostred Negevskej púšte navštívil aj spravodajca Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

machacek Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Myseľ človeka odpradávna zamestnáva tajomstvo jeho vzniku. Azda aj preto rád vyhľadáva staré veci, ktoré v sebe nesú stopu dávnej minulosti. Dobu naozaj dávno minulú pripomína síce malá, ale významom obrovská výstava, ktorá putuje po českých zemských múzeách. Bola už v Opave, v Prahe a do konca septembra ju môžete navštíviť v Brne. Boris Kršňák avizuje, že možnosť vidieť pokope najväčšie poklady českých múzeí sa vraj najbližších 100 rokov zrejme nezopakuje.

krsnak Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tibor Macák

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame